Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rokovi pritišću

Zmajlović: Sankcije zbog Jakuševca platit će građani

Mihael Zmajlović
Patrik Macek/PIXSELL
12.03.2013.
u 11:21

Plan gospodarenja otpadom donesen je. Već su trebali biti izgrađeni cijeli pogoni u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a to se nije učinilo zbog neodgovorne politike, tvrdi ministar

Jakuševec nije zatvoren jer se godinama nije primjenjivao zakon. Još 2005. donesen je Plan gospodarenja otpadom, već su trebali biti izgrađeni cijeli pogoni u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a to se nije učinilo. Sankcija će biti, ali ne znam koliko su efikasne, jer će ići iz proračuna, a platit će ih građani, komentirao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović gostujući na Radio Sljemenu. Dodao je da je Čistoća već odavno trebala uvesti odvajanje otpada, a nacionalni je cilj smanjiti količinu otpada.

– Rokovi nas pritišću, morali smo riješiti problem otpada do ulaska u Europsku uniju, a nismo to riješili zbog neodgovorne politike. Umjesto toga, potrošili smo stotine milijuna kuna za sanaciju odlagališta iz Fonda za zaštitu okoliša – rekao je Zmajlović. Naglasio je da se proces izgradnje spalionice ili pogona biološkog razdvajanja otpada treba intenzivirati da bi se izgradio do 2018. godine. 

– U Zagrebu su se problemi uvijek stavljali pod tepih, a u predizbornim kampanjama lokacije su se micale iz prostornih planova, što se dogodilo i 2005. – rekao je. Centri za gospodarenje otpadom već se grade u Šibeniku, Puli i Rijeci, a Zagreb i županija već se godinama sukobljavaju oko lokacije spalionice.

– Najbolje bi bilo da županija radi svoje, a grad da osmisli svoju novu lokaciju i riješi problem. Svaki pokušaj dogovora udaljit će nas od realizacije – rekao je Zmajlović te dodao da ministarstvo poduzima sve u okviru zakona kako bi riješio problem Jakuševca. Poslali su i koordinirani inspekcijski nadzor te uključili i druga resorna ministarstva kako bi ispitali ispravnost kvalitete zraka, a rezultati će se znati u sljedećih nekoliko tjedana.

>>Moguća nova blokada odlagališta otpada

Komentara 2

AL
Alfons
11:43 12.03.2013.

Koje sankcije ćete vi platiti, bando nesposobna? Pokažite mi gdje to piše u Planu 21 da će građani plaćati csvu ijenu vašeg neznanja, korumpiranosti i bezobraštine? Jedino u čemu ste uspješni je bilo doći na vlast i podijeliti fotelje. Puna su vam usta bivše vlasti, a upropastili ste državu 100 puta gore nego oni. Sve i da nemamo nikakvu Vladu, ne bi nam bilo gore nego što je sada.

LI
LILLIT
13:34 12.03.2013.

Ministre Zmajlovicu, ne trebas Ti uvjeravati ni stanovnike Jakusevca niti Gradsku skupstinu da je vec krajnje vrijeme za sanaciju tog smetista. Ti moras uvjeriti Bandica, da pod hitno pocne "delati" .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije