Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zimske službe spremne za snijeg, građani u aplikaciji mogu saznati o ćišćenju svoje ulice

U zimskoj službi sudjeluju 292 ekipe, a riječ je o 175  kamiona i 117 specijalnih vozila rapoređenih na 17 različitih lokacija na području Zagreba
16. studenoga 2020. u 12:09 1 komentara 265 prikaza
Zagreb: Gradonačelnik  Bandić na smotri Zimske službe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dvjesto devedeset dvije ekipe zimske službe s više od 19.000 tona soli i više od 4000 tona sipine spremne su za čišćenje snijega u Zagrebu, istaknuto je u ponedjeljak na smotri vozila i opreme zimske službe uoči početka njezina rada u bazi na Žitnjaku. 

vrijeme VREMENSKe NEPRILIKE Stiže promjena vremena: Meteoalarm izdao crveno i narančasto upozorenje

"Nadamo se da snijega ove godine neće biti, ali Zagrebačke ceste su spremne kao da će u Zagrebu pasti metar snijega", rekao je voditelj Zagrebačkih cesta - podružnice Zagrebačkog holdinga Dragan Perić.

Dodao je da će se ovisno o potrebi i padalinama osigurane količine soli i sipine još dodatno i povećati. U zimskoj službi sudjeluju 292 ekipe, a riječ je o 175  kamiona i 117 specijalnih vozila rapoređenih na 17 različitih lokacija na području Zagreba.

Sva vozila opremeljena su GPS uređajima, što omogućuje da se u svakom trenutku zna gdje se koje vozilo nalazi te ih se po potrebi preusmjerava. U GPS centru koji se nalazi u glavnoj bazi na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na 17 odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice...) dojavljuje trenutačno stanje kolnika, čime se omogućuje preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u gradu.  

prognoza Evo kakvo nas vrijeme očekuje u idućim danima, jedan grad došao do 'toplinskog' rekorda

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Perić je rekao da se ukupno rali i posipava 2651 kilometar prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1146 kilometara, a u drugoj razini 1505 kilometara.

U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda te se čiste sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskom središtu kojima se odvija intenzivniji promet te mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci. Na tim cestama prohodnost se mora osigurati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. 

Na internetskoj stranici Zagrebačkih cesta nalazi se aplikacija putem koje građani u svakom trenutku unosom naziva ulice mogu doznati sve podatke o njezinom čišćenju. Perić je napomenuo da imaju dva nova vozila opremljena s posipačem i ralicom, a također i tegljačem s labudicom te dodao da su se  Zagrebačke ceste opremile i s dva nova bagera.   

Roberto Soldić spavao u dvorani i trenirao Filmska priča Hrvata: Rođen u Bosni za vrijeme rata, u Njemačku otišao trbuhom za kruhom...

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo  je da se Zimska služba u Zagrebu mora pripremiti kao da će biti najgore, a za to je uloženo ukupno 60-ak milijuna kuna.  

Zahvalio je zimskoj službi koja starta 15. studenog i radi 24 sata dnevno do 15. travnja iduće godine.  

Bandić je rekao da su u čišćenju snijega sa Zagrepčanima postigli standard koji moraju svake godine održavati, ustvrdivši da niti jedna europska metropola takvom brzinom ne čisti grad, kao što se to čini u Zagrebu.

Moramo napraviti sve da nas snijeg ne iznenadi. Spremno čekamo, snijega će biti, samo molimo da ga bude što manje, poručio je Bandić.

NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije