Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poskupljenje se ipak ne očekuje

ZET-ova karta od četiri kune od Nove godine odlazi u povijest, od 1. 1. plaćamo u eurima

Zagreb: ZET poskupio kartu kupljenu kod vozača na 15 kuna
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
28.12.2022.
u 07:00

Vozači smatraju da će im konverzija u prvim danima zakomplicirati prodaju karata u vozilima, a iz ZET-a se po tom pitanju zasad ne oglašavaju. Izvjesno je jedino da će javni prijevoznik i u 2023. ući bez službene mobilne aplikacije koja bi olakšala plaćanje i kupnju karata.

Promjenom valute 1. siječnja cijena prijevoza u metropoli neće se mijenjati, no iskazivat će se u eurima i to bez zaokruživanja. Tako ćete od Nove godine za polusatnu vožnju tramvajem ili autobusom trebati izdvojiti 53 centa, dok će vas u vozilu umjesto dosadašnjih šest kuna ista karta stajati 80 centi. Time će se na neki način označiti kraj najpoznatije karte u Zagrebu, one od četiri kune koju će dakle zamijeniti ista karta, samo u eurima odnosno centima.

01.04.2019., Zagreb - Putnici javnog prijevoza mogu kupiti nove polusatne i satne karte u vozilu, po cijeni od 6 i 10 kuna. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U prodaji su još i 90-minutne i noćne karte za sedam, 10 i 15 kuna koje će po novome stajati 0,93, 1,33 i 1,99 eura. Vožnja uspinjačom prema novom cjeniku bit će 66 centi, što je ekvivalent dosadašnjem iznosu od pet kuna. U optjecaju su već neko vrijeme papirnate karte s dvojno iskazanim iznosima, a vozači s kojima smo razgovarali neslužbeno nam govore kako su skeptični oko konverzije jer smatraju da će im zakomplicirati prodaju karata u vozilu pogotovo u prvih 15 dana dvojnog optjecaja.

Od Uprave, kažu, još nisu dobili nikakve informacije po tom pitanju, a do zaključenja ovog broja odgovor na upit kako će funkcionirati prodaja nije stigao ni u našu redakciju. Iako euro dolazi za četiri dana, informacija o primjeni u javnom prijevozu nema ni na webu ZET-a, gdje su samo istaknute dvojne cijene.

18.12.2018., Zagreb - Radi nove prometne regulacije u Savskom gaju su zatvoreni prilazi na aveniju Dubrovnik i autobusna stanica je premjestena dvjestotinjak metara dalje na pocetku Trnskog. Nova autobusna stanica."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, zagrebački javni prijevoznik jedan je od rijetkih u Europi koji na pragu 2023. nema službenu aplikaciju koja bi omogućila kupnju karata, a i u novoj će se godini, čini se, nastaviti zveckati kovanicama, samo ovoga puta kovanicama eura, a ne kuna.

 

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
09:39 28.12.2022.

Pod hitno ukinuti prodaju karata u vozilima ZET'-a.Konstatno se moze vidjeti kako vozaci istovremeno voze i prodaju karte ,dovodeći u opasnost i putnike i sebe.Kupit kartu na prodajnim mjestima i vozi se.

DS
dstulic
08:32 28.12.2022.

A u Rijeci je najjeftinija karta 12 kuna / 3 puta skuplje!

Avatar kvasac60
kvasac60
10:03 28.12.2022.

Poštovani, preostala sredstva na Vrijednosnoj karti, s 1.1.2023., bit će konvertirana u eure, a papirnate karte vrijedit će i dalje. S poštovanjem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije