Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže povratak na staro

Želimo skinuti razdjelnike i plaćati grijanje kao prije njihove ugradnje

26.03.2017., Zagreb - Branimir Debeljacki i Bruno Sabol, predstavnici stanara u zgradi u Ivekovicevoj ulici. DKS_56153280 Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
27.03.2017.
u 11:34

U studenome prošle godine, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na njihov poticaj prihvatilo je izraditi studiju isplativosti razdjelnika

Ventili na radijatorima obitelji Delić iz zagrebačke Dubrave već su neko vrijeme zavrnuti. Otac, majka i bolesno dijete zimu su proveli u dnevnom boravku jer je to bio jedini način da se ne smrznu. Nakon ugradnje razdjelnika prije dvije godine, računi za grijanje postali su im previsoki jer im za život nakon rate kredita ostane samo 1500 kuna. Sobe se nisu mogle dovoljno ugrijati pa su “standardne” radijatore zamijenili uljnima koji rade na struju.

Radi se studija isplativosti

Ta je zagrebačka obitelj samo jedna u nizu onih koje su pomoć zbog problematike razdjelnika zatražile od Udruge za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline” koja se bori da se iz zakona izbriše sporni članak koji stanare koji se griju preko toplane obvezuje da ugrade razdjelnike. Žele da se sve vrati na staro i obračun grijanja po četvornom metru, a da oni koji to žele zadrže razdjelnike.

– Najprije smo otvorili grupu na Facebooku “Ne razdjelnicima”, a kada su nam se počeli javljati nezadovoljni građani, odlučili smo da je vrijeme da se nešto promijeni pa smo osnovali udrugu. U studenom prošle godine, na moju inicijativu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prihvatilo je izraditi studiju isplativosti razdjelnika za koju se nadamo da će biti objavljena sljedeći tjedan – kazala nam je dr. med. Ljiljana Mrkonjić, glavna tajnica udruge “Razdjelnici topline”. Uvjerena je, kaže, da će studija potvrditi finska i švedska istraživanja koja su pokazala da razdjelnici nisu ekonomski isplativi, da donose više štete nego koristi i pogađaju najugroženije grupe stanovništva.

– Građani su pristajali na razdjelnike jer im se prijetilo visokim kaznama ako to ne učine. Priče o uštedama bile su čista laž, a građane se obmanulo i jer su im izvođači radova prešutjeli da će morati sami plaćati popravke i za 10 godina mijenjati razdjelnike – ističe Ljiljana Mrkonjić. Ona je u svojem stanu na Ferenščici odbila ugraditi razdjelnike, baš kao i Maja Sačer u novozagrebačkoj Sloboštini. Sada zato plaćaju “kazne”, odnosno, grijanje im se obračunava po korektivnom faktoru dva pa im se kilovatsati potrošene energije množe s dva. Tako je, primjerice, Majin račun za grijanje za siječanj 2015. iznosio 592,75 kuna, a za isti mjesec prošle godine 935,41 kunu. Ovog je hladnog siječnja dobila račun na 1105,63 kune.

Oglušili se na upozorenja

– Dobra je vijest da potrošači koji nisu zadovoljni razdjelnicima već sada mogu skupiti 51% potpisa, podnijeti zahtjev distributeru toplinske energije za promjenu korekcijskog faktora u 1 te odjaviti razdjelnike i vratiti se na obračun po četvornom metru. To je zasad jedina obrana od visokih računa budući da prijašnje vlade nisu pokazivale interes za rješavanje tog problema jer svi upleteni, država, distributeri razdjelnika i topline, od ovakvog stanja imaju koristi – iskrena je Maja Sačer. Razdjelnike van iz stanova žele i stanari Ivekovićeve 17 u Zagrebu. Skupili su potpise za raskid ugovora s izvođačem radova te ih predali Gradu i spornoj tvrtki koja se oglušila na njihova višestruka upozorenja.

– Razdjelnici su ugrađeni nestručno, bez troškovnika i elaborata, a upravitelj zgrade potpisao je zapisnik o primopredaji razdjelnika bez znanja ostalih stanara i bez testiranja sustava jer su radovi bili gotovi u rujnu 2015., kada grijanje ne radi. Kada su uključili grijanje, ljudima su radijatori počeli brujati i lupati, a u jednom stanu bila je i poplava jer su montirani krivi ventili – objašnjava predstavnik stanara Branimir Debeljački. Kada radijatore potpuno odvrnu, mogu postići maksimalno 20-22 stupnja. Mnogi su susjedi, zbog straha od velikih računa, zavrnuli radijatore i u stanovima hodali u zimskim jaknama.

– Zbog toga se u rubnim stanovima pojavila velika vlaga i gljivice. Razdjelnici bi možda imali smisla da je zgrada prije toga energetski obnovljena – kaže Debeljački.

> > Bandić 'preuzima odgovornost'. Koliko će Grad koštati razdjelnici?

> > Razdjelnici su završili na Ustavnom sudu

Komentara 13

Avatar Idler 3
Idler 3
13:13 27.03.2017.

Morete vi iskat kaj očete. Dični ministar kaj ih je dal ugradit krivo tumačeči regule EU i danas se redovito javlja u medijima. Zna sve o svem, a mediji ga još i forsiraju....tek tolko!

RP
rpzagreb
14:40 27.03.2017.

Svi koji su ugradili razdjelnike trebaju tražiti povrat novaca od onih koji su im to prodali. Nije ni moglo dragačije završiti jer je država ušla u to diletanski, bez ikakvih priprema i analiza troškova. Sramota.

DO
doktorica
19:23 27.03.2017.

Građani su pristajali na razdjelnike jer im se prijetilo visokim kaznama ako to ne učine. ....te prijetnje su stari štos,a osobito od nekompetentnih i neukih političara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije