Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza 'Hrvoja Požara'

Razdjelnici ipak štede, a država ih treba sufinancirati: Oni koji su dobili veće račune, sami su im pridonijeli

radijator
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
22.08.2016.
u 16:37

Stručnjaci savjetuju i da se odustane od visokih kazni

Svi koji su se ponadali da ugradnja razdjelnika neće biti obvezna, nakon što stručnjaci Energetskog instituta Hrvoje Požar provedu analizu isplativosti ulaganja i ušteda, gadno su se prevarili.

Kazna su – veći računi

Naime, prema analizi deset gradova, u svima su ostvarene uštede od 19,6 do 35 posto, iz čega proizlazi njihov zaključak da ugradnju razdjelnika treba nastaviti. Uz savjet da država svima koji su ih ugradili bez potpore i koji ih tek trebaju ugraditi sufinancira 50 posto troškova. Radnoj skupini koju je ustrojio ministar gospodarstva Tomislav Panenić i koja mora donijeti konačan sud o ugradnji razdjelnika stručnjaci savjetuju da ukine visoke kazne onima koji ih ne ugrade jer su takvim građanima kazne dvostruko veći računi, što se već sada koristi kod obračuna potrošnje onim stanarima koji nisu ugradili razdjelnike u zgradi gdje ih je većina ugradila. Na terenu su utvrdili i da su u nekim zgradama postavljeni razdjelnici bez zamjena pumpi i ventila, zbog čega i dolazi do problema pa savjetuju da postane obvezna cjelovita rekonstrukcija.

Odgovor koji su dali na 70 prigovora građana na uvećane račune te stanare neće usrećiti. Stručnjaci, naime, tvrde da su građani koji se bune ustvari neinformirani jer su mislili da će ugradnjom razdjelnika automatski smanjiti potrošnju te nisu mijenjali navike, već su i dalje imali otvorene prozore uz upaljene radijatore.

Bolje informirati građane

Stoga energetičari traže i da se građane bolje informira kako mogu štedjeti. Zanimljivo je da navode i da je ugradnja razdjelnika obvezna u gotovo svim europskim zemljama, no da ima razlika. Tako Francuzi zbog uočenih problema pola potrošnje naplaćuju prema razdjelnicima, a pola po fiksnoj cijeni, što je moguće i kod nas, no odluku mora potpisati većina stanara.    

* 154 vlasnika stanova i poslovnih prostora mora ugraditi razdjelnike, a do sada ih je to učinilo oko 60 posto         

>> Neugradnja se jednima oprašta, drugi plaćaju dvostruko 

Komentara 28

ST
strsljen2013
16:45 22.08.2016.

Opet lažete i krive podatke dajete ovom jadnom, opljačkanom narodu.

Avatar HerojUlice
HerojUlice
16:50 22.08.2016.

pa da uštedilo se kada se ljudi ne griju, već smrzavaju...... kako vas nije sram ovakve stvari pisati?

Avatar guten_tag
guten_tag
16:56 22.08.2016.

Stručnjaci instituta Hrvoje Požar LAŽU. Kako ih nije sram se titulirati sa dr sci, a obmanjuju javnost i iznose laži. Ovdje je u pitanju veliki plijen i pljačka potrošača koju oni žele pokriti ovakvim izvješćem. Radi se o cca milijardu kn. Poslije deset godina ponovo isti trošak. Zato svi koji znaju da se rade o lopovskom poslu i prijevari i ne žele dati svoj novac za ništa neka se organizirano isključe iz sustava grijanja. To je jedini način skinuti lopove i reketare s vrata. Ako nećete onda ste si sami krivi. Jedini pošten čovjek i stručnjak koji se suprotstavio tom lopovluku je prof Ivica Džeba koji je podnio ustavnu tužbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije