Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA ĆE TRAJATI GODINAMA

Gradska groblja: Želimo pokrenuti međunarodni fond za obnovu Mirogoja

Mirogoj
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
07.04.2020.
u 09:38

Osim toga, želimo i da djelomično sudjeluje država, a djelomično Grad i Gradska groblja, poručuje direktor Patrik Šegota

Razbijene nadgrobne ploče. Uništene stube. Šuta i cigle sa stropa kupole rasuti po šetnici uz grobnice velikana. Prizor je to sa zagrebačkog groblja Mirogoj dva tjedna nakon potresa, a kolika je šteta koju je ondje ova prirodna nepogoda prouzročila, još se procjenjuje. Arkade koje je projektirao čuveni arhitekt Hermann Bollé i koje su se “dizale” punih 38 godina teško su oštećene, kao i crkva Krista Kralja. Djelatnici Gradskih groblja popisuju štetu, a oko crkve postavljene su i skele kako bi radnici na njoj obavili barem najnužnije popravke.

Mirogoj
1/14

Uključiti i državu

To je, kaže direktor Gradskih groblja Patrik Šegota, samo dio štete.

– Stradalo je i šest tisuća grobova, od kojih su neki zaštićena kulturna djela naših kipara i spomenici nulte kategorije. Poduzeli smo sve mjere da zaštitimo sigurnost ljudi i da se ne dogodi neki teški slučaj od pada dijelova objekata – kaže Šegota napomenuvši da će arkade biti zatvorene sve dok ne završi obnova, što može trajati i godinama. Još nije poznato iz kojih će se izvora financirati, no direktor Gradskih groblja ima nekoliko prijedloga.

– Pustili smo u proceduru amandman na nacrt zakona i u njemu tražili da država sudjeluje u sanaciji oštećenih grobnih mjesta pa da možemo zajednički obnoviti sve grobove i arkade. Krajnji nam je cilj da djelomično sudjeluje država, a djelomično Grad i Gradska groblja. No, razmišljamo i o pokretanju međunarodne kampanje za prikupljanje novca za obnovu Mirogoja, koji pripada srednjoeuropskoj povijesnoj i arhitektonskoj baštini – ističe Šegota. Smatra da će amandman proći, a Zagrepčanima predlaže da stradale spomenike prijave na stranicu na kojoj se popisuju štete na stambenim zgradama.

– A oni koji žele vidjeti je li im grobnica “preživjela” potres, mogu to učiniti uz pomoć virtualne šetnje koju smo pripremili. Sve su oštećenja popisana, a za pripremili smo i fotodokumentaciju za grobove. Sredinom tjedna to ćemo objaviti pa će svi korisnici moći pristupiti tražilici pokojnika i pronaći grobno mjesto – kaže Šegota.

Provjerite fotografije

Saznati je li baš njihovo grobno mjesto oštećeno, dodaje, Zagrepčani mogu i provjerom fotografija.

– Ako uz grobno mjesto postoji fotografija, grob je oštećen. A ako je nema, znači da, srećom, nema štete – objašnjava Šegota.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije