Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šaferov posjed

Zelena lista prijavila ilegalnu sječu šume na Tuškancu

Dubravkin put,tuškanac
Marko Lukunić/PIXSELL
06.04.2012.
u 16:15

Sječa je počela prije tjedan dana, preko vikenda. Susjedi su sječu prijavili policiji i utvrđeno je da ne postoje valjane dozvole za nju, tvrde iz Zelene liste.

Na obroncima Dubravkina puta, na adresi Jurjevska 65, ovih dana uočena je nova devastacije šume u dragocjenom zaštićenom zelenom pojasu Gornjeg grada i Tuškanca, upozoravaju iz Zelene liste.

– Sječa je počela prije tjedan dana, preko vikenda. Susjedi su sječu prijavili policiji i utvrđeno je da ne postoje valjane dozvole za nju. To jest privatni posjed, ali to je šuma prema GUP-u, a kako imamo previše iskustva u ovakvim situacijama, lako se može dogoditi da nas se, zbog planirane skorašnje prenamjene GUP-a, dovede pred gotov čin – kaže Vlasta Toth iz Zelene liste.

Riječ je privatnom posjedu veličine 2500 m2, na kojem je smještena derutna Šaferova vila manjih dimenzija, koja godinama stoji napuštena. Kako navode iz Zelene liste, vlasnik je zemljišta građevinska tvrtka Ingplan d.o.o., Vlaška 83/1, na čijem je čelu Dubravko Rebrina, inače predsjednik uprave tvrtke Niva d.d., koji je na toj funkciji naslijedio bivšeg premijera Nikicu Valentića. Uz ime Nikice Valentića vezuje se i tvrtka Niva inženjering, koja se nalazi na istoj adresi kao tvrtka Ingplan d.o.o. – Valentić je predsjednik Nadzornog odbora od 2005. godine, dok je Rebrina bio u direktorskoj fotelji Nive inženjeringa od 1995. do 2007. godine. Iz Zelene liste navode da je u teretovnici od 4. prosinca 2009. uknjiženo založno pravo od 2,5 milijuna eura uvećano za ugovorenu kamatu i ostale troškove u korist Hypo banke.

– Možda pušemo u hladno, ali kada građevinska tvrtka krene s nedozvoljenim krčenjem šume na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, ne možemo ne biti skeptični. Tuškanac je javni interes i želimo opet upozoriti javnost da se nauštrb privatnog interesa ugrožava javni – kaže Toth. Policija je potvrdila da je izašla na mjesto događaja, no kaže da nije riječ o sječi šume. – To nije šuma u normalnom smislu, već je riječ o šikari. Riječ je o 1600 četvornih metara šikare, a privatni radnici krenuli su u krčenje. Policija je provjerila da se ne siječe izvan gabarita. Obrada je u tijeku – kažu iz PUZ-a. Slučaj je prijavljen i Općinskom državnom odvjetništvu koje je utvrdilo da je zaštita tog područja spada pod "park-šume Grada Zagreba" te da je riječ o šumi hrasta kitnjaka staroj 150 godina. Zelena lista slučaj je prijavila i Gradskom zavodu za zaštitu kulture i prirode koji je potvrdio kako ne postoje potrebne dozvole za krčenje šume.

– Bili smo na očevidu i nikakva šuma tamo nije posječena. Riječ je o krčenju šikare za što su trebali tražiti detaljno odobrenje, a nisu. Riječ je o starom Šaferovu posjedu koji je godinama napušten. Živim ulicu ispod i pogledat ću da se ništa ne posiječe dok se ne izda potrebna dozvola – kaže Silvije Novak, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika i prirode. No Zelena lista tvrdi da je napravljen ekocid. – Šuma je površine 7658 m2 i godinama je stanište sova, jastrebova, ježeva, zečeva i drugih životinjskih vrsta. Agresivnim uništenjem učinjen je ekocid. Do neki dan tamo je bila gusta šuma – kažu zeleni.

Komentara 4

DE
detour
16:51 06.04.2012.

kako je NIVA dosla do zemljista na kojem je izgradjeno zemljiste u jurovicevoj/vlaskoj?

CH
chemica
17:40 06.04.2012.

Da\'l je šuma il\' je samo šikara, pitanje je sad. Za rušenje šume moraš imati dozvolu šumarije, ali za krčenje šikare...To bi bilo nešto novo i iznad svega suludo. Od par malina ti u nekoliko godina nastane džungla pa da vidim mulca koji će reć da je potrebno njegovo \"detaljno odobrenje\" kako bi se počistila. Otkud je ovaj ispao...

SK
Skipper
19:10 06.04.2012.

A propos što je s onim rušenjem hrastova oko Dubravkina puta pred par godina ? Valjda čekaju da se situacija smiri da bi i tamo neku hižicu složili.....i dodatno, na Cmroku, preko puta autobusne stanice netko je usred park šume Tuškanac umjesto nekakve drvene kućice od stotinjak kvadrata izgradio neko stakleno čudovište od valjda par tisuća kvadrata kao \"zamjenski objekt\" i malo malo pa na to doda još jedan kat...ako je za to dobio dozvolu onda onaj tko mu je je izdao treba bar na 10 godina u zatvor....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije