Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas okupljanje

Zeleni pozivaju skupštinare da ne glasaju za spalionicu, a nije 'ziher' ni proračun

Andrija Mikulić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.09.2017.
u 09:35

Prostorni plan, kažu prosvjednici koji će izvesti performans “Kurenje je passé”, nije usklađen s onim za gospodarenje otpadom

Neće ih mučiti Svetice, ali bi ih mogli proračun i izmjene prostornog plana.

Treća sjednica Skupštine počet će danas u devet sati, a na pragu Ćirilometodske 5 zastupnike neće dočekati samo zaštitari ispred Stare gradske vijećnice nego i prosvjednici Zelene akcije te Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), koji su jučer skupštinarima uputili i otvoreno pismo.

Tako je govorio u travnju

– Gradonačelnik Milan Bandić pred vas stavlja prostorni plan kojim nastavlja s upornim guranjem skupe i štetne spalionice, sukladno dosadašnjoj praksi višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole u EU u gospodarenju otpadom. Svake se godine na odlagalište Jakuševec baca otpad ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna, a postotak recikliranja zanemarivo je nizak. Najveći je problem nepostojanje gradskog plana gospodarenja otpadom koji bi definirao kvalitetan sustav u skladu s nacionalnim planom – zastupnicima su poručili Zeleni i UZOR pa objasnili kako je suludo da se novi prostorni plan usklađuje s planom gospodarenja otpadom iz 2015. Podsjetili su i na izjavu gradonačelnika iz travnja 2016.

– Nisam toliko glup da bih inzistirao na nečemu što je bilo aktualno prije 30 godina. Nisam pijani milijarder. Kurenje je passé – rekao je tada Milan Bandić, a upravo po uzoru na njegove riječi nazvali su prosvjednici i svoj performans “Kurenje je passé”.

Školama devet posto

Osim prostornog plana, glavobolje bi gradskim čelnicima mogla izazvati i rasprava o izvršenju proračuna u prvoj polovici 2017. Već se u odborima raspravljalo kako se izvršenje takvim i ne bi trebalo nazivati budući da se nije ni ostvarilo, a zastupnici uoči Skupštine upozoravaju da je na kapitalne projekte izdvojena smiješan novac.

– U kapitalne projekte uloženo je 12,5 posto od predviđena novca. Na predškolske objekte potrošilo se deset posto od planiranog, na školske devet posto, a na zdravstvo samo 0,2 posto. Ili konkretno, u kapitalne projekte od planiranih 312 milijuna kuna uloženo je 37 milijuna, a u zdravstvo 111 tisuća kuna od predviđenog 51 milijuna – rekao je HSLS-ovac Darko Klasić pa zaključio da se novac radije troši na “važnije” stvari u gradu kao što su “fontane ili postavljanje javnih satova u svakom kvartu”. 

Komentara 2

KA
karlodrago
16:44 28.09.2017.

Kad bi se Zelene pitalo nigdje se ništa nebi gradilo a prvi su u prosvjedima za bolji standard . Bez gradnje novih spalionica ,energana i t.d.nema boljeg standarda života.Dakle Zeleni bi htjeli biti je..ni i pošteni,a to neide .

DU
Deleted user
18:39 29.09.2017.

Dajte vi neki suvisli prijedlog....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije