Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zelena akcija rasula plastične proizvode pred ministarstvo: Krajnje je vrijeme, riješite problem plastike!

Ovom akcijom apelira se na ministarstvo da žurno propiše zakonske mjere koje bi potaknule značajno smanjenje proizvodnje i potrošnje štetnih jednokratnih plastičnih proizvoda te razvoj sustava ponovne uporabe što će doprinijeti prelasku prema kružnom gospodarstvu.
22. srpnja 2020. u 15:39 8 komentara 305 prikaza
Zagreb: Okolišne udruge pozvale na okretanje ka zelenim izvorima energije
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Krajnje je vrijeme da ministarstvo riješi problem jednokratne plastike, kazali su danas aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije koji su u suradnji s udrugama i inicijativama Sunce, Terra Hub, Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF), La Révolution Albatros i ''Za Zlarin bez plastike'' / Udrugom Tatavaka  održali performans ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Postavljen je pješčani sat s istekom vremena te transparent “Krajnje je vrijeme! Prihvatite se posla!”, a udruge su ispred ministarstva rasule jednokratne plastične proizvode po plavoj ceradi koja simbolizira Jadransko more. Ono je nedavnim znanstvenim istraživanjem proglašeno jednim od tri najzagađenija u Europi.

održali performans Zelena akcija: 'Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike'

Ovom akcijom apelira se na ministarstvo da žurno propiše zakonske mjere koje bi potaknule značajno smanjenje proizvodnje i potrošnje štetnih jednokratnih plastičnih proizvoda te razvoj sustava ponovne uporabe što će doprinijeti prelasku prema kružnom gospodarstvu.

- Još od prosinca 2018. nismo se pomakli s mrtve točke. Ministarstvo nijemo čeka krajnji rok, dok problemi eskaliraju. Razvidno je da se zavlači zbog pritiska gospodarskih lobija, prvenstveno industrije proizvodnje plastike - izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije. Udruge se također protive spajanju resora gospodarstva i zaštite okoliša u zajedničko ministarstvo. 

Čestitka Thomasa Waitza Europska zelena stranka: ovo je povijesni rezultat zeleno-lijeve koalicije u Hrvatskoj!

 Udruge smatraju da Hrvatska, ako želi pokazati brigu za okoliš i ljude, mora biti ambicioznija od EU. Za desetak plastičnih proizvoda poput slamki, tanjura i pribora za jelo, Direktivom je određeno da od sredine 2021. moraju biti izbačeni iz trgovina. Međutim, i brojni drugi plastični proizvodi završavaju u okolišu te smo svjedoci velikih problema sa zbrinjavanjem plastike u gradovima, pa bi taj popis trebao biti i puno širi.

Ilustracija Presudan ekološki projekt U mora i oceane bacili smo 196 milijuna tona plastike! Spas stiže iz Hrvatske

- Pozivamo budućeg ministra na hitnu i odgovarajuću ambiciju i akciju”, poručio je Marko Košak te dodao da taj ministar nikako ne smije biti Tomislav Ćorić koji se umjesto u zaštiti, dokazao jedino u štetama za okoliš i prirodu.

roizvode.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Gilles Auguste Kremer
    Gilles Auguste Kremer:

    A da se oni prihvate nekog konkretnog posla, a ne skupljanja i bacanja boca te igranja bojicama i plakatima?