Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena akcija:

Zelena akcija: Horvatinčić od krim-miljea posudio 15 milijuna €

horvatinčić
Arhiva VL
04.06.2010.
u 13:57

Tomislava Horvatinčića aktivisti će prijaviti i Uredu za suzbijanje pranja novca jer ne vjeruju da on ima 15 milijuna eura koji su mu potrebni za kredit u Hypo banci.

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad optužili su Tomu Horvatinčića da za projekt “Cvjetni” koristi novac zagrebačkog kriminalnog podzemlja.

Doznali su, naime, da Hoto Grupa, kako bi dobila novi kredit Hypo banke od 55 milijuna eura, najprije mora osigurati 15 posto ili 15 milijuna eura. S obzirom na to da, dodaju, Hoto Grupa nema toliko novca, Horvatinčić je firmi posudio svoj novac. Osim što aktivisti sumnjaju da Horvatinčić raspolaže tolikom svotom, imaju informaciju da tih 15 milijuna eura dolazi iz krim-miljea. Najavili su da će Horvatinčića prijaviti  Uredu za suzbijanje pranja novca i poreznicima kako bi se provjerilo porijeklo novca. Aktivisti sumnjaju i u Hypo banku, koja, kažu, Horvatinčiću odobrava novac bez osiguravanja rizika. Smatraju da bi trebalo analizirati i njihovo poslovanje.

Drugi uvjet za dobivanje kredita od Hypo banke, kažu aktivisti, potvrde su glavnih projekata. No, prema njihovim informacijama, ne postoje svi glavni projekti jer Hoto Grupa još nije riješila imovinsko-pravne odnose u Varšavskoj 6 i na Trgu Petra Preradovića 4.

– Nadležnim institucijama, koje do sada nisu obavljale svoj dio posla, dajemo rok od deset dana da riješe slučaj Varšavske. Nismo protiv cijelog projekta, već samo protiv rampe, no budu li nas institucije i dalje ignorirale, blokirat ćemo sve radove na “Cvjetnom” – najavio je aktivist Tomislav Tomašević.

Bez obzira na tijek zbivanja, za 17. lipnja zakazali su masovan prosvjed.

Aktivist Teodor Celakosi demantirao je izjave investitora da će podzemne garaže do posljednje, šeste podzemne etaže uskoro biti gotove.

– Projekt je na klimavim nogama, a investitori se služe lažima. Došli do treće etaže, a ima ih šest – kazao je Celakoski.

Na konferenciji se pojavio i Ivan Božičević, stanar Ilice 11. Žali se što mu je Hoto Grupa za potrebe projekta uz balkon podigla zid iako po zakonu treba bit barem tri metra udaljen. Građevinska inspekcija ga, tvrdi, ignorira. Sve je prijavio DORH-u.

Hoto grupa i Horvatinčić zgroženi izjavama

Hoto Grupa i Tomo Horvatinčić reagirali su nakon optužba Zelene akcije i Prava na grad da za projekt “Cvjetni” koristi novac zagrebačkog kriminalnog podzemlja.

- Navedena izjava ne samo da je lažna, netočna i neistinita, već istodobno predstavlja očiti primjer nastavka beskrupuloznog djelovanja instrumentalizirane i organizirane hajke protiv jednog poduzetnika koji svoje poslovanje temelji isključivo na poštivanju propisa donijetih od strane nadležnih tijela RH - stoji u priopćenju Hoto Grupe te se dodaje kako će svoje stajalište o tvrdnjama aktivista iznijeti ne samo Ured za sprječavanje pranja novca, već i nadležni sudovi, kako u kaznenom, tako i u parničkom postupku koji će odmah biti pokrenut zbog navedenih izjava.

Ministarstvo: Sve izdane dozvole temelje se na prostornim planovima donesenim u Skupštini

S obzirom da je kroz medije predsjednik Skupštine grada Zagreba Boris Šprem zatražio od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da mu objasni javni interes u odlučivanju o gradnji javne garaže i s njom povezane rampe u Varšavskoj ulici Ministarstvo je dalo priopćenje u kojem između ostalog stoji:

Konačnu odluku o javnom interesu u uređenju prostora nekog grada odnosno općine donosi odgovarajuće predstavničko tijelo prilikom donošenja prostornog plana. U konkretnom slučaju Varšavske ulice odluku o tome da je gradnja javne garaže i rampe u interesu građana grada Zagreba donijela je Skupština grada Zagreba donošenjem odgovarajućeg prostornog plana.

Skupština grada Zagreba donijela je 2007. Odluku o donošenju GUP, a 2008. Odluku o donošenju Detaljnog plana uređenja Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva koji predviđaju gradnju javne garaže i rampe. Dakle, upravo ovakvo plansko rješenje i s razgraničenjem prostora za javne namjene kakvo je prihvaćeno donošenjem navedenih odluka Skupštine Grada Zagreba predstavlja i konačno određen javni interes. Činjenica da je te prostorne planove donijela Skupština Grada Zagreba dokazuje nedvojbenu potvrdu javnog interesa prosuđenog u postupku i u planskom rješenju tijekom izrade i donošenja tih planova.

Sve do sada izdane dozvole za gradnju po kojima se trenutno obavljaju radovi temelje se na prostornim planovima donesenim u Skupštini grada.

Komentara 83

Avatar cobra1704
cobra1704
10:13 07.06.2010.

I kaj onda ak je posudio, pa nismo ga puškom tjerali....Tjerala ga je njegova pohlepa....a za to mu nismo mi krivi....

OB
-obrisani-
01:29 09.06.2010.

06.06.2010. u 22:03h mitnica je napisao/la: Ajde ljubitelji Horvatinčića skupite se u nekom kafiću, možda spojite dva stola. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> \"Ljubitelji Horvatinčića\", bolje kazati ljubitelji jednog za Zagreb izuzetnog projekta su zagrepčanci, a ne dotepenci iz mila i nedraga, pa sese nemaju vremena okupljati i nekažnjeno zagađivati prostore grada Zagreba idiotskim \"prosvjedima\". A po tvojim komentarima je evidentno da si \"pravi zagrepčan\" i to već punih nekoliko godina, čak si uspio skužiti gdje je Gundulićeva sa tisućama pješaka koji milje ... ma da te nema trebalo bi te izmislti !

MN
maja-n
20:46 08.06.2010.

55.000 potpisa bi nešto trebalo značiti. osim toga, prosvjednike koji dežuraju u Varšavskoj svakodnevno posjećuju i podržavaju građani, a i odaziv na prosvjede nije bio mali. A struka, nju se ništa ne pita???? Ali u ovoj banana državi ionako samoo sitna riba odgovara za eventualni propust, oni koji bi trebali slobodno šeću gradom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije