Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zdravstvene tegobe stanovnika Botinca nemaju veze s kanalizacijom

Što se pak, kvalitete zraka tiče, ispitane su razine metana, amonijaka, sumporovodika, ugljikovog monoksida i dioksida direktno iznad okna jednog od šahtova,  a rezultati su pokazali da njihova razina ne utječe negativno na kvalitetu zraka
07. listopada 2019. u 16:22 9 komentara 1545 prikaza
Stanari Botinca
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" analizirao je uzorke stolica stanovnika Botinca, kao i tamošnju vodu i zrak, a ustvrdio je da zdravstveni problemi na koje se stanovnici u zadnje vrijeme žale - povraćanje i proljev - nemaju nikakve veze s kanalizacijom, za koju kažu da je nekvalitetno izvedena i ugrožava im zdravlje. 

Stanari Botinca REKONSTRUKCIJA KANALIZACIJE Stanovnici Botinca u strahu: 'Ja vjerujem da ova voda nije ispravna i više je ne pijemo'

- Na temelju provedenog izvida te rezultata mikrobiološke analize uzoraka stolice stanovnika isključeno je postojanje grupiranja simptoma na razini probavnog sustava u stanovnika, povezano s utjecajem sustava odvodnje otpadnih voda - stoji u priopćenju koje je stiglo iz Gradskog ureda za zdravstvo, a što se tiče vode, "Štampar" je zaključio da je ona zdravstveno ispravna za ljudsku potrošnju i nema negativan utjecaj vode za zdravlje. 

Što se pak, kvalitete zraka tiče, ispitane su razine metana, amonijaka, sumporovodika, ugljikovog monoksida i dioksida direktno iznad okna jednog od šahtova,  a rezultati su pokazali da njihova razina ne utječe negativno na kvalitetu zraka. 

- Ipak, radi niskog praga u slučaju izloženosti izmjerenim vrijednostima sumporovodika (H2S) nije moguće isključiti utjecaj dodijavanja mirisom na kvalitetu života - stoji u izvještaju. 

Poplavljene kuće u Rudešu VODA IZBIJA IZ ŠAHTOVA, WC-a... Stanovnici Rudeša očajni i ljutiti: Za svakog pljuska plivamo u 'drekecima'

Ispitan je zrak i u stambenim prostorima stanovnika, i tu je potvrđen mogući utjecaj na zdravlje, i to zbog izloženosti utvrđenim biološkim čimbenicima (bakterijama i plijesnima) radi infrastrukturnih utjecaja mikrolokacije, građevinskog objekta te uvjeta stanovanja i životnih navika. 

Podsjetimo, stanovnicima Botinca život se pretvorio u noćnu moru nakon što su u lipnju dobili novu kanalizaciju. Od tad, kažu,već grozan smrad postao je još gori, a Botinčani tvrde da je problem u neispravno izvedenim radovima. Umjesto da teče, kanalizacija u cijevima stoji i širi nesnosni smrad i ugrožava im zdravlje. Nedavno su stanovnici počeli dobivati i probavne smetnje, a uvjereni su da su za to krivi upravo problemi s kanalizacijom. Vodoopskrba i odvodnja koja je provela radove u kolovozu je za Večernji komentirala da je sve provedeno "po pravilima struke", a Gradski ured za zdravstvo zatražio je od "Štampara" da krajem rujna obavi epidemiološko-zdravstveno-ekološki izvid.

Video: Milan Bandić obišao radnike Zagrebačkih cesta

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Igi125:

    I kad je gorio otpad na Jakusevcu su govorili da je to samo dim koji ce se razici pa je poslje ispalo da je zdravlje gradana bilo ugrozeno samo nitko ne zna koliko jer mjerenja nisu provedena kako treba.

  • moškov:

    Znaju sto nije ...a sto je uzrok smrada u botincu...to ne znaju...mora se pitati u glavmom gradu bruxellesu...

  • dvorskaluda:

    Kvaka je u monitoringu, odnosno praćenju kvalitete vode. Državni zavod određuje na što će se koja voda analizirati, što otvara velike mogućnosti za iskrivljavanje prave slike. Npr. ako u vodi ima kadmija, a državni zavod naredi da se voda ispita ... prikaži još!a na željezo i bakterije, ispast će da je voda ispravna. Također, oko trećine vode u Zgb-u je zdravstveno neispravno, ali nije opasno po zdravlje - ma što to značilo.