Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigli rezultati iz 'Štampara':

Zdravstvene tegobe stanovnika Botinca nemaju veze s kanalizacijom

Stanari Botinca
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
07.10.2019.
u 16:22

Što se pak, kvalitete zraka tiče, ispitane su razine metana, amonijaka, sumporovodika, ugljikovog monoksida i dioksida direktno iznad okna jednog od šahtova,  a rezultati su pokazali da njihova razina ne utječe negativno na kvalitetu zraka

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" analizirao je uzorke stolica stanovnika Botinca, kao i tamošnju vodu i zrak, a ustvrdio je da zdravstveni problemi na koje se stanovnici u zadnje vrijeme žale - povraćanje i proljev - nemaju nikakve veze s kanalizacijom, za koju kažu da je nekvalitetno izvedena i ugrožava im zdravlje. 

- Na temelju provedenog izvida te rezultata mikrobiološke analize uzoraka stolice stanovnika isključeno je postojanje grupiranja simptoma na razini probavnog sustava u stanovnika, povezano s utjecajem sustava odvodnje otpadnih voda - stoji u priopćenju koje je stiglo iz Gradskog ureda za zdravstvo, a što se tiče vode, "Štampar" je zaključio da je ona zdravstveno ispravna za ljudsku potrošnju i nema negativan utjecaj vode za zdravlje. 

Što se pak, kvalitete zraka tiče, ispitane su razine metana, amonijaka, sumporovodika, ugljikovog monoksida i dioksida direktno iznad okna jednog od šahtova,  a rezultati su pokazali da njihova razina ne utječe negativno na kvalitetu zraka. 

- Ipak, radi niskog praga u slučaju izloženosti izmjerenim vrijednostima sumporovodika (H2S) nije moguće isključiti utjecaj dodijavanja mirisom na kvalitetu života - stoji u izvještaju. 

Ispitan je zrak i u stambenim prostorima stanovnika, i tu je potvrđen mogući utjecaj na zdravlje, i to zbog izloženosti utvrđenim biološkim čimbenicima (bakterijama i plijesnima) radi infrastrukturnih utjecaja mikrolokacije, građevinskog objekta te uvjeta stanovanja i životnih navika. 

Podsjetimo, stanovnicima Botinca život se pretvorio u noćnu moru nakon što su u lipnju dobili novu kanalizaciju. Od tad, kažu,već grozan smrad postao je još gori, a Botinčani tvrde da je problem u neispravno izvedenim radovima. Umjesto da teče, kanalizacija u cijevima stoji i širi nesnosni smrad i ugrožava im zdravlje. Nedavno su stanovnici počeli dobivati i probavne smetnje, a uvjereni su da su za to krivi upravo problemi s kanalizacijom. Vodoopskrba i odvodnja koja je provela radove u kolovozu je za Večernji komentirala da je sve provedeno "po pravilima struke", a Gradski ured za zdravstvo zatražio je od "Štampara" da krajem rujna obavi epidemiološko-zdravstveno-ekološki izvid.

Video: Milan Bandić obišao radnike Zagrebačkih cesta

Komentara 9

IG
Igi125
16:49 07.10.2019.

I kad je gorio otpad na Jakusevcu su govorili da je to samo dim koji ce se razici pa je poslje ispalo da je zdravlje gradana bilo ugrozeno samo nitko ne zna koliko jer mjerenja nisu provedena kako treba.

MO
moškov
16:37 07.10.2019.

Znaju sto nije ...a sto je uzrok smrada u botincu...to ne znaju...mora se pitati u glavmom gradu bruxellesu...

DV
dvorskaluda
11:26 08.10.2019.

Kvaka je u monitoringu, odnosno praćenju kvalitete vode. Državni zavod određuje na što će se koja voda analizirati, što otvara velike mogućnosti za iskrivljavanje prave slike. Npr. ako u vodi ima kadmija, a državni zavod naredi da se voda ispitaa na željezo i bakterije, ispast će da je voda ispravna. Također, oko trećine vode u Zgb-u je zdravstveno neispravno, ali nije opasno po zdravlje - ma što to značilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije