Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stanovnici Rudeša očajni i ljutiti: Za svakog pljuska plivamo u 'drekecima'

Voda s “primjesama” iz kanalizacije izbija iz šahtova, slivnika, zidova, WC školjki... i došla je “do grla” stanovnicima Draganičke i okolnih ulica u Rudešu
24. rujna 2019. u 21:01 7 komentara 1496 prikaza
Poplavljene kuće u Rudešu
Pogledajte galeriju 1/16

– Pogleč’te, farba otpada s mokrih zidova, parket truli, po podu pluta drek-papir, a kauč mogu hititi – pogledom po svojoj kući prelazi Renata Gregurić, stanovnica Draganičke ulice u Rudešu. Strepi od kiše, kaže, jer svaki put nakon pljuska ona i susjedi muku muče s vodom s “primjesama” fekalija koja iz kanalizacije izbija iz slivnika, šahtova, zidova, poda, WC školjki...

Šteta od poplave u Zagrebu Poplava u Zagrebu VIDEO Kuće u Rudešu poplavljene treći put: 'Grade se fontane, a mi plivamo u fekalijama'

Tko će dočekati ispust?

– U WC školjke trpamo ručnike, a na pragove nabacamo deke i jastuke kako bi upili barem dio fekalne vode. Ali niš’ vam to ne pomaže, pa to su slapovi – govori Renata koja cijelu noć na utorak, kada je metropolu pogodio pljusak, kante pune vode iz kuće izbacivala kroz prozor.

Ništa se bolje nije provela ni njezina prva susjeda Ljiljana Besednik, a to im, govore, nije prvi put. S poplavama se Draganička, ali i okolne ulice smještene u “depresiji”, odnosno u razini ispod Rudeške ceste na koju se nastavljaju, bore već pet godina. Tražili su tada pomoć od nadležnih u Gradu, a iz Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) obećano im je da će obaviti tehnička mjerenja, no pojavio se nije nitko.

Naslušali su se priča koje doslovno ne drže vodu, a nakon što su ove godine poplavili tri puta, ta im je ista voda, zajedno s popratnim sadržajima kanalizacije, došla do grla. Opet su se obratili svim nadležnim tijelima, a posjetio ih je direktor ViO-a Marin Galiot.

Rješenje problema stanovnika Rudeša, tvrdi, gradnja je ispusta oborinskih voda u Savu kod Horvaćanske. To će se i dogoditi, uvjerava, ali tek za nekoliko godina, koliko treba pričekati za novi vodovod i odvodnju. Do tada Rudešanima savjetuje ugradnju nepovratnih ventila, na što oni odmahuju rukom.

– Ventili nisu rješenje, iz njih možda ne curi, ali sa strane opet dolazi voda, jednostavno je ima previše – slažu se Rudešani.

Jučer su njihove poplavljene domove obišli i geodeti koji su obavili tehnička mjerenja kako bi se odlučilo što će dalje. No, mjerenje dubine njihovih šahtova, smatraju stanovnici kvarta, potpuno je besmisleno jer problem nije u internim kanalizacijama, već javnom sustavu odvodnje. Jedino je rješenje gradnja nove kanalizacijske mreže jer ova sadašnja nije taknuta od 70-ih godina.

Zagreb: Potpuno poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj ulici Obilna kiša Pune ruke posla: Zbog nevremena u Zagrebu vatrogasci intervenirali 150 puta

– Sjećam se kada se ovdje gradila kanalizacija, ja sam bio klinac. Skrivali smo se u cijevima. Kvart ima sve više stanovnika, a voda koja je inače išla u zemlju sada kroz asfalt ide u kanalizaciju – žali se Željko Čavlina.

Zbog kiše i poplava njegova je susjeda Vesna Dekanić posljednjih nekoliko godina laminat u spavaćoj sebi mijenjala četiri puta, a zbog smrada vlage i fekalija koje su našli ispod drvenih slojeva, kaže, u tu prostoriju više i ne zalazi.

A uredno plaćamo režije

– Imam problema s disanjem i sinusima, a mjesec dana spavala sam u toj sobi punoj bakterija. Muž i ja smo si kuću uređivali malo po malo, kako smo mogli, i sada kada bismo trebali uživati u njoj, eto što nam se događa. Svi plivamo u drekecima i nemamo više snage strepiti od kiše, boriti se s fekalijama, a uredno plaćati režije i saniranje šteta – zaključuje V. Dekanić.

Poplavljene kuće u Rudešu
1 / 41
Šteta od poplave u Zagrebu
Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Bit će Rudeš opet pun Bandićevih glasača. Bandić je rekao da želi iza sebe ostaviti nešto trajno da ga se građani uvijek sjećaju. U Rudešu je sve Bandićevo isplivalo. Sve se opet brzo zaboravi! Neka odu gledati fontane da im bude lakše!

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  šta kukate?.... prvo bazen, onda se ugrade pumpe, i eto fontane..... poslije i laser....

 • Avatar Leden
  Leden:

  Bandić gradi spomenike a nije u stanju napraviti ljudima odvod vode! Na što ovaj gradi troši??