Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporuka iz eu

Zbogom policajcima, onima ležećima. Je li to moguće?

Ležeći policajci
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
07.02.2014.
u 11:00

U Zagrebu se uspornici vožnje postavljaju 15-ak godina, najviše na zahtjev građana koji ih traže peticijom. Stručnjak s Prometnog fakulteta Rajko Horvat kaže da se postavljaju iz ekonomskih, ne sigurnosnih razloga, a prof. Ivan Dadić misli da su neki i na krivim mjestima

Premda ležeći policajci nisu zabranjeni u Europskoj uniji, prometni stručnjaci u praksi bi ih mogli početi izbjegavati jer je, prema riječima profesora s Prometnog fakulteta Rajka Horvata, izdana preporuka da se umjesto njih koriste druge metode usporavanja vožnje.

Iako su druge metode, poput optičkih bijelih crta, zvučnih i vibracijskih traka te izdignutih ploha za pješački prijelaz poznate i u našem Pravilniku o opremi na cesti, u praksi se masovno koriste samo uspornici.

Preuzeli iz Njemačke

Hrvatska je preuzela iskustva iz Njemačke koja ih je do prije nekoliko godina uvelike koristila, no utvrdili su da uspornici stvaraju buku i oštećuju automobilski ovjes te time i ugrožavaju sigurnost – objasnio je Horvat. Dodao je da je najveći problem što nisu određena jasna pravila u kojim se slučajevima uspornici mogu postaviti pa se uvažava svaka peticija kojom stanari neke ulice zatraže fizičku prepreku.

Foto: Kristina Franić

– Bojim se da se postavljaju više iz ekonomskih, a manje iz sigurnosnih razloga – kazao je Horvat. Učestalo postavljanje uspornika u metropoli pak počelo je prije 15-ak godina pa se danas njih oko 1500 nalazi na oko 500 lokacija. Veći dio ih je od gume, njih 1000, dok ih je oko 500 od asfalta i grade ih Zagrebačke ceste.

Iz gradskog Ureda za promet objasnili su kako se uspornici postavljaju na inicijativu građana ili ondje gdje prometni stručnjaci i policija ustanove da bi trebalo smanjiti brzinu.

– Građani molbu predaju u mjesni odbor koji, ako inicijativu smatra opravdanom, prosljeđuje je vijeću četvrti. Ako i vijeće odobri zahtjev, on se šalje u Ured za promet koji provodi anketu među građanima i traži suglasnost policije. Nakon toga kreće se u realizaciju – objašnjavaju proceduru u Uredu za promet.

Osvijetliti prijelaze

Rajko Horvat smatra i da je pješačke prijelaze potrebno i osvjetljavati, što nije slučaj u Zagrebu. Predložio je stoga da se stupovi javne rasvjete postave uz pješački prijelaz kako bi vozači lakše uočili pješake pa uspornici ne bi ni bili svuda potrebni. Profesor Ivan Dadić nema tako loše mišljenje o uspornicima.

– U Zagrebu su još i dobri kakvi su u ostatku Hrvatske, no mnogi su na krivim mjestima, a ako nisu dobro označeni i osvijetljeni, mogu napraviti više štete nego koristi – smatra Dadić. Šef Cestodoma, tvrtke koja u Zagrebu postavlja gumene uspornike, kazao je da su zagrebački uspornici rađeni po svim europskim standardima te da takvih ima i oko dvije tisuće u Londonu.

Komentara 28

MR
MrkiMedo
12:32 07.02.2014.

Lezece policajce samo na najpotrebnijim mjestima. Kod nas ih ima daleko, daleko previse. Jedina metoda uvodjenja reda i discipline je udar po dzepu. Znaci: kaznjavanje za prebrzu voznju. Bez iznimke i bez pardona. Taj sistem funktionira i u Njemackoj, zastoto ne bi i kod nas. Rezultati ce se vidjeti vec kroz nekoliko mjeseci i godina.

VR
vrbaZG
12:27 07.02.2014.

LOL, vele London ima 2000 a Zagreb 1500... A koliko ono lonodon ima stanovnika? Koliki je london? Najviše volim kad se sami pokopaju sa svojim argumentima...

LU
lutomirski
13:14 07.02.2014.

Hrvatska je preuzela iskustva iz Njemačke; HR je preuzela sve sto nevalja,jer su nesposobni za sami odlucivati, zasto se ne postave kamere mobilne, ili mobilni radari, to bi napunilo gradsku kasu i vozaci bi pazili, naravno u egzorbitantne kazne. Alili vi budale morate prvo vidjeti kako Njemci rade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije