Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi napad u bolnici

Zbog eskalacije nasilja traže videonadzor i zaštitare 0-24

KB Dubrava
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
29.01.2019.
u 08:36

Nije bilo fizičkoga nasrtanja i nitko nije ozlijeđen, kazao je ravnatelj S. Marušić

Aktivirao je vatrogasni aparat, divljao ambulantom, uništavao bolnički inventar i hodnike, prijetio liječnicima i drugim pacijentima, a kasnije i policiji. A zbog napada koji se u noći na ponedjeljak, oko 00.30 sati, dogodio u Jedinici za kompjutoriziranu tomografiju (CT) u Kliničkoj bolnici Dubrava pregledi su se morali obavljati na drugom odjelu. Bio je to već drugi incident u zagrebačkim bolnicama, nakon onoga na Jordanovcu, u samo tri dana.

Incident na Jordanovcu

Dvadesetčetverogodišnji muškarac, prepričao je Srećko Marušić, ravnatelj KB-a Dubrava, bio je na pregledu na hitnom prijmu. Najednom se za CT-a uznemirio, nakon čega je uzeo vatrogasni aparat i počeo divljati po ambulanti te verbalno napadati sve u okolini. Internetom se jučer proširila i videosnimka na kojoj se čuju zvukovi udaraca vatrogasnim aparatom.

Pogledajte video iz bolnice nakon napada:

– No nije bilo fizičkog napada na medicinsko osoblje i nitko nije ozlijeđen – kazao je ravnatelj Marušić te dodao da je šteta bila minimalna i odmah je sanirana.

Prema priopćenju PU zagrebačke, pacijent je nastavio s takvim ponašanjem i nakon što je stigla policija pa su ga zato morali prisilno smiriti, nakon čega je prevezen u bolnicu Vrapče, a njezin nam je ravnatelj Vlado Jukić jučer rekao da se oporavlja.

Nije to prvi put da se dogodio incident u KB-u Dubrava pa se pamti i kako su u ožujku prošle godine četiri mladića pretukla djelatnika tamošnje hitne službe. A u petak prijepodne, podsjetimo, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac obitelj pacijenta preminulog od karcinoma napala je liječnike i medicinske sestre, pri čemu su razbili i staklena vrata.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) najoštrije je jučer osudio incident u KB-u Dubrava ističući kako su napadi na pripadnike te struke već godinama sve češći. Unatoč promjenama Kaznenog zakona, upozorio je HLS, liječnici nisu dobili status službene osobe pa se napad na zdravstvenog radnika na njegovu radnom mjestu još ne sankcionira kao onaj na, primjerice, policajca na dužnosti. Zbog toga predlažu, između ostalog, hitno poduzimanje mjera za zaštitu liječnika, što uključuje obaveznu 24-satnu prisutnost zaštitara u zdravstvenim ustanovama, strogu kontrolu ulazaka u njih te postavljanje kamera u čekaonicama i prijamnim šalterima bolnica i ambulanta.

Kujundžić: Razmatra se

– Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme izloženi smo agresiji koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice. Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno nije nešto što će zadržavati naše kolege u domovini – upozorila je predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je da se razmatra uvođenje zaštitara i kamera u bolnice, a podsjetio je i na izmjene zakona prema kojima se napad na liječnika može kazniti zatvorom do pet godina.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:52 30.01.2019.

To im ionak ne bu niš pomoglo kad se garave ne smije dirati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije