Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa za tip t

Zatvara se Blato! Novi gazda na kultnoj adresi otvara steak bar

blato
arhiva VL
30.06.2012.
u 08:00

Skup najam - dosadašnji zakupci navodno odlaze zbog najma od 20 tisuća kuna i spomeničke rente

Poznat kao omiljeno mjesto jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića, restoran “Tip Top”, a koji je u Ujevićevo vrijeme nosio naziv “Blato”, zatvara se početkom kolovoza. Umjesto omiljenog okupljališta velikana hrvatske književnosti i umjetnosti koji u čast velikom pjesniku organiziraju i program “Sjećanje na Tina”, u prostorima u Gundulićevoj ulici trebao bi niknuti moderni steak bar.

Obnova prostora

– S prvim kolovozom u restoran bi trebao ući novi gazda. On će, koliko znamo, obnoviti cijeli prostor, a slike pjesnika Tina Ujevića koje se nalaze u njemu poslat će na Korčulu u muzej - kazao je voditelj “Tip Topa” Dean Platužić.

Prostor u centru u vlasništvu je grada, a razlog zbog kojega se sadašnji zakupac Poljoprivreda Blato seli iz prostora je, kako kaže voditelj, visoka cijena najamnine.

– Oko 20 tisuća kuna je mjesečni najam prostora, a zakupac još mora plaćati i naknadu za spomeničku rentu. Mjesečno je to previsoka cijena i jednostavno se ne isplati. Koliko znamo, zato se zatvara restoran - kazao je Platužić.

Odgovorni iz tvrtke Poljoprivreda Blato nisu htjeli komentirati zatvaranje “Blata”.

Zatvaranjem restorana najviše su razočarani oni koji u njega dolaze već godinama. Dramski umjetnik Goran Matović koji još od 1975. godine u restoranu vodi događanje “Sjećanje na Tina”, sprema i građansku akciju za spas restorana.

– To je mitsko mjesto. Pokrenut ćemo građansku inicijativu pjesnika, umjetnika i književnika kako bismo spriječili da se “Blato” zatvori. Već godinama organiziramo događanja u čast jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića, a ako se restoran zatvori to više nećemo moći. To je mjesto jedno od težišta duhovne opstojnosti grada - kazao je Matović.

Pjesnik i glazbenik Arsen Dedić koji je još davne 1957. godine u tom restoranu susreo velikog pjesnika, nije sretan što će u kultnom okupljalištu sada biti moderan restoran.

Nije svaka promjena dobra

– Promjene su dobre, no ne uvijek. Ipak je to kultno mjesto i ne bi mi bilo drago da nestane. Tu smo se družili i razgovarali - kazao je poznati glazbenik.

Ključne riječi

Komentara 26

TR
trckaralo
08:19 30.06.2012.

A kaj, došo neki s kamenjara, kaj on zna ko je bio Tin Ujević. Tin nije piso ojkalice...

MI
Milkica
08:21 30.06.2012.

Sramota! Možda Andrea Zlatar čita novine pa nešto poduzme. Fućkaš komercijalizaciju nauštrb tradicije. I kad će se napokon zabraniti nazivanje lokala kretenskim imenima tipa "stake bar"? Nemamo svoj jezik??? Usput, kad će se na pulskoj areni napraviti krov i ostakliti prozori da se prostor lijepo može iznajmljivati kao sala za vjenčanja.

EN
EndemskaVrsta
08:18 30.06.2012.

Šteta! Gubeći (a značajnim dijelom i falsificirajući) institucije, Zagreb gubi sebe. Tko će se u 'stake baru' - nije li to ipak zalogajnica u kojoj se nude odresci? - sjećati Tina?... U Dublinu je James Joyce veća gradska atrakcija nego ijedna povijesno-politička ličnost - turisti obilaze mjesta na kojima je nastajao Ulixes - a 'hrvatska metropola' postaje nekropola, mjesto bez memorije, požderano agresijom brzoga novca. Usput: na što je trošena spomenička renta, ako pročelje 'Blata' onako bijedno izgleda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije