Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Zašto su među 52 kandidata za čelno mjesto u 9 gradova oko Zagreba samo dvije žene

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
11.05.2017.
u 10:45

Često se može čuti komentar kako su kvote zapravo nepravedne jer bi na listu trebao doći onaj tko to zasluži i tko to želi bez obzira na kvote. No, zar je zbilja moguće da od 52 kandidata samo dvije žene zaslužuju i žele uopće ući u utrku?

U Jastrebarskom su četiri kandidata za gradonačelnika, a u Svetoj Nedjelji ih je osam. U Ivanić-Gradu ih je opet četiri, a u Dugom Selu šest. U Velikog Gorici sedam kandidata, u Vrbovcu pet i u Zaprešiću šest. U sedam gradova u Zagrebačkoj županiji je, dakle, ukupno 41 kandidat. I ni jedna kandidatkinja.

Prosjek “kvare” (ali tek malo) Samobor, gdje su četiri kandidata i jedna kandidatkinja, te Zelina, u kojoj je pet kandidata i jedna kandidatkinja. Sveukupno je to 50 kandidata i tek dvije kandidatkinje.

Mostova Irena Franceković iz Samobora i SDP-ova Vesna Bičak-Dananić iz Zeline dvije su kandidatkinje koje su spriječile da muškarci zauzmu 100 posto popisa. Možda bi se i to trebao smatrati uspjehom, jer sad u Zagrebačkoj županiji nema ni jedne gradonačelnice. Ili bismo trebali biti zadovoljni što je sada omjer među kandidatima “velikih“ četiri posto za žene u odnosu na 96 posto.

Poprilično manje od 40 posto, koje od 2008. godine propisuje Zakon o ravnopravnosti. Jasno, on se odnosi na liste za gradska vijeća i županijske skupštine, a ne za gradonačelničke pozicije. No možda situacija u Zagrebačkoj županiji slikovito pokazuje kako bi bilo i na drugim listama kada zakon ne bi barem njih regulirao. Stranke su tek malo pokušale ispraviti situaciju s mjestima kandidatkinjama za mjesto zamjenica gradonačelnika kojih ipak ima znatno više, pa su tako u, primjerice, Ivanić-Gradu gotovo svi kandidati kao svoje desne ruke naveli žene.

Često se može čuti komentar kako su kvote zapravo nepravedne jer bi na listu trebao doći onaj tko to zasluži i tko to želi bez obzira na kvote. No, zar je zbilja moguće da od 52 kandidata samo dvije žene zaslužuju i žele uopće ući u utrku. Ta je brojka toliko smiješna i toliko strašno zvuči da se o njoj ne može zapravo ni raspravljati. Dovoljno je nekoliko puta ponoviti – od 52 kandidata, tek dvije žene. Ni jedna druga ne želi, ne može ili nije dobila priliku?

 

Komentara 1

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:08 11.05.2017.

Zato što su zle!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije