Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija u Vugrovcu

Zasadili 300 voćaka za Kuću sv. Franje, od plodova će moći raditi i sokove i kolače

Zagreb: Ekološka akcija sadnje 150 voćaka u Vugrovcu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
29.04.2023.
u 14:17

Djeca bez roditeljske skrbi dobila su tako mlada stabla kruške, jabuke, šljive, nektarine, bademi, brusnice, borovnice, haskap, vinogradarske breskve, smokve, trešnje, murva, aronije, kupine.

Proljeće je zazelenilo bregove uokolo Vugrovca, pitoresknog mjestašca koje je oko pet kilometara udaljeno od Sesveta.

– Idealno je vrijeme za sadnju! – zadovoljno će Radoslav Dumančić, predsjednik udruge Zelene i plave Sesvete, koja je u suradnji s Institutom za društveno odgovorno poslovanje okupila stotinjak volontera u dvorištu Kuće svetog Franje, ustanove za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojom upravlja Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

28.04.2023., Zagreb - Ekoloska akcija sadnje 150 vocaka u Vugrovcu na okucnici Caritasove kuce sv. Franje u Vugrovcu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ondje trenutačno stanuje tridesetak mališana koji proljetne dane najradije provode na otvorenome igrajući nogomet, lovice i uživajući u sunčanim danima. A prostrana livada pokraj Kuće svetog Franje jučer je, zahvaljujući ekološkoj akciji, dobila novi izgled. Zaljubljenici u prirodu svih generacija posadili su oko 300 sadnica voćki i bobičastog voća.

Edukacija o okolišu

– Kruške, jabuke, šljive, nektarine, bademi, brusnice, borovnice, haskap, vinogradarske breskve, smokve, trešnje, murva, aronije, kupine... Plan je bio posaditi 130 voćki, no uzeli smo više za svaki slučaj, a djeca su dobila i živu ogradu od lješnjaka – nabraja uzbuđeno Matea Anđelina Kramar iz projekta Green Fusion, koji je kao partner Instituta za društveno odgovorno poslovanje također sudjelovao u akciji, baš kao i udruga Kaštelan iz Like, Čisteći medvjedići, a podržao ju je i projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja.

28.04.2023., Zagreb - Ekoloska akcija sadnje 150 vocaka u Vugrovcu na okucnici Caritasove kuce sv. Franje u Vugrovcu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Djeci bez roditeljske skrbi ovime smo željeli uljepšati okoliš i dati mogućnost direktnog dodira s prirodom. Kada voćke koje smo danas zasadili narastu, moći će se sladiti njihovim plodovima i uživati u hladu krošanja. Djeca su naša budućnost i baš zbog toga je važno educirati ih da vole prirodu i brinu se za okoliš – ističe Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Edukativni karakter akcije ističe i Matea Anđelina Kramar.

– Kada voćke malo stasaju, djeca će imati mogućnost iskustvenog učenja pod krošnjama, a istovremeno će dobiti i "jestivi okoliš" od kojeg će moći spremati pekmeze, sokove i kolače. Ovom smo akcijom stoga ispunili društvene, ekološke i edukativne ciljeve – naglašava.

I slikali za štićenike

Prije akcije održala je volonterima kratku edukaciju iz sadnje. Vještim pokretima motikom je iskopala rupu u zemlji gdje je pažljivo položila sadnicu trešnje, a zatim je zatrpala zemljom. Da posadi mladicu, trebalo joj je desetak minuta. Njezin su primjer slijedili ostali, a da iskopaju rupe i u njih pravilno polože sadnice, pomogli su im i djelatnici Hrvatskih šuma. Za samo dva sata ledina iza Kuće svetog Franje postala je vrt u kojem stasaju mladice različitih voćki.

28.04.2023., Zagreb - Ekoloska akcija sadnje 150 vocaka u Vugrovcu na okucnici Caritasove kuce sv. Franje u Vugrovcu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Akciju je podržala i udruga Ostvarenje, u sklopu koje akademska slikarica Sanela Đurinec Rajić djecu uči likovnoj umjetnosti. Rođena je u Vugrovcu pa ju je prilika da obraduje djecu iz Kuće svetog Franje veoma razveselila. Polaznici njezine škole drvene su podloge oslikali mačkama, drvećem, zvonikom crkve, brežuljcima okićenim vinovom lozom, tipičnim motivima vugrovečkog kraja. Prilozi od prodaje donirani su za potrebe štićenika Kuće svetog Franje.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sasha68
14:48 29.04.2023.

bravo za mlade, bravo za crkvu, toliko dobra radite za gradjane a da se uvjek napada a rijetko objavljuje dobro iz caritasa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije