Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamo s njima?

Zaprešićki azil pred zatvaranjem, na ulici od 1. siječnja sto pasa

Azil Dubravica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
Autor
Mateja Šobak/VLM
07.11.2013.
u 11:15

Sklonište u Dubravici ne udovoljava standardima koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede te Rex i njegovih stotinjak sustanara do 1. siječnja 2014. moraju pronaći novi dom.

Rexu je trinaest godina i najstariji je u zaprešićkom skloništu za životinje. Noću on čuva cijeli azil Dubravica pokraj Zaprešića i svojim lavežom brani prijatelje od neželjenih gostiju u dvorištu. Pazi on i na zaposlenike azila te na volontere udruge Šapica koji se brinu o psima.

Novi prostor

Međutim, sklonište u Dubravici ne udovoljava standardima koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede te Rex i njegovih stotinjak sustanara do 1. siječnja 2014. moraju pronaći novi dom. Kamo će, ne znaju ni oni, a ni predsjednica udruge Šapica Alexandra Ivanov te Vinko Medvid, direktor Veterinarske stanice Zaprešić.

– Zabranjeno nam je primati nove životinje, a do 1. siječnja nam je rok do kojeg moramo popraviti sve propuste koje su inspektori iz Ministarstva pronašli. To jednostavno nije moguće jer nemamo ni novca, a ni mogućnosti napraviti takvo što. Psima kod nas nije loše, ali moglo bi biti puno bolje, čemu i težimo – objasnila je Alexandra Ivanov pokazujući krovove vanjskih bokseva natkrivene ceradama, ali i kuću prvih susjeda koja je od azila udaljena samo dvjestotinjak metara. Propisana udaljenost je barem pola kilometra, objašnjava predsjednica Šapice, koja svakog psa zna poimence i eutanazija zbog zatvaranja skloništa njoj ne dolazi u obzir.

– Projekt za novi azil napravljen je prije nekoliko godina. Ako uspijemo dobiti poljoprivredno zemljište, gradnja novog skloništa trajala bi najviše godinu dana, a zgrada s priključcima stajala bi oko milijun i pol kuna. Tražimo samo da nas se ne zatvara dok ne pronađemo rješenje – kazao je direktor Veterinarske stanice Zaprešić koja je vlasnik azila.

Pregovori s Gradom

Trenutačno su u pregovorima s Gradom, a nadaju se da će im pomoći u njihovu naumu. Međutim, iz Grada poručuju da ne mogu gotovo ništa bez Zagrebačke županije, a ona je jedna od rijetkih županija u RH koja svoja skloništa za životinje ne sufinancira.

– Pokušavamo skupiti donacije i borit ćemo se. Psi na hladnoću nikako ne mogu, a i mi to ne želimo – zaključila je Alexandra Ivanov.

Komentara 2

AZ
azilzapsekt
12:03 07.11.2013.

očito je da niste nikoga podmitili, jer u kutini je sklonište udaljeno samo 20 metara od prve kuće, tako da vaših 200 metara ne predstavlja nikakav problem

BA
Barnabas
10:01 08.11.2013.

što je to dotično ministarstvo poduzelo i napravilo da se zbrinu psi koje neodgovorni vlasnici šutnu na ulicu kad narastu, jer nisu više slatke male igračke za njihovu dječicu. Najlakše je donijeti zakon, zatvoriti sklonište i pobiti nedužne pse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije