Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udomite ih

Šest pasa u skloništu Veterinarske ambulante Crikvenica traži spas od eutanazije

psi,crikvenica
Foto: ''
1/5
05.11.2013.
u 14:16

Susjedi se bune zbog glasnog laveža, a na popisu prekobrojnih su Rex, Zvončica, Lila, Nala. Laky i Žućo

Zbog pritužbi stanara koji žive u blizini skloništa u sklopu Veterinarske ambulante Crikvenica, a smeta im lavež pasa, Udruga Sretna šapa dobila je obavijest kako će u skloništu ponovno uvesti zakonski rok boravka pasa u skloništu od 60 dana. Drugim riječima, svi koji se u tom roku ne udome bit će eutanazirani.

Bez smještaja

- Mi pse nemamo gdje smjestiti i jedino rješenje je udomljavanje - kaže Dario Jemrić, dopredsjednik Udruge. Stanari su, dodaje, navodno Veterinarskoj ambulanti prijetili i tužbom pa nema mogućnosti da se odluka promijeni.

- Do sada smo imali dogovor s veterinarima da nema usmrćivanja pasa. Mi smo se brinuli o njima, nabavljali hranu, šetali ih i čistili – ističe D. Jemrić. No, kako je sklonište blizu stambenih zgrada, nezadovoljstvo stanara traje već dulje vrijeme. Vremena ima jako malo, jer šest pasa moglo bi biti usmrćeno vrlo brzo, neki već u petak. Njima je rok od 60 dana već prošao ili je vrlo blizu.

- Nemamo svoj azil, brinuli smo se dosad za pse u skloništu uz pomoć sakupljenih novaca i donacija. Ne znamo kako ćemo dalje, jer ova odluka zapravo znači da bi svaki pas mogao biti eutanaziran. Rijetko se koji pas udomi u roku od 60 dana, osim štenaca. Uz ove pse brinemo se i za mace, one su smještene u jedinom prostoru kojeg smo dobili na korištenje – kaže dopredsjednik Udruge.

Poštuju zahtjeve

U veterinarskoj ambulanti Crikvenica ističu kako moraju poštivati zahtjeve susjeda, koji su nezadovoljni jer je u skloništu previše životinja. Tražili su da se njihov broj smanji.

- Nadam se da će ovo potaknuti ljude da udomljavaju životinje i da će sve biti u redu. Neće se niti jedan pas eutanazirati – objašnjava Hrvoje Car, dr. vet. med.

A kako bi se psi udomili, u prvom redu Rex, Zvončica, Lili, Nala. Laky i Žućo, koji su na popisu prekobrojnih, volonteri udruge trebaju pomoć. Brinu se za pse i mačke koji su napušteni ili su na oporavku od bolesti i operacije, a osim Crikvenice pokrivaju Novi Vinodolski, u kojem im je i sjedište, te Vinodolsku općinu. U 2012. godini udomili su i spasili 102 psa, među kojima je bilo i odraslih i štenaca, 131 mačku, a liječili su 37 životinja. Ove godine udomili su 84 psa i mačke te sterilizirali i kastrirali 30 mačaka i 5 pasa.

Iako Udruga ima 111 članova uvijek nedostaju oni koji će se aktivno uključiti i u rad na štandovima, oglašavanje pasa i mačaka, prikupljanje donacija u hrani i novcu, produbljivanje svjesnosti o potrebi sterilizacije pasa i mačaka te u organizaciju humanitarnih priredbi na kojima prikupljaju donacije za rad Udruge. Želite li im pomoći, javite se na njihov mobitel 097/759-4933, a pronaći ih možete i na Facebook stranici Sretna šapa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije