Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažna oluja

VIDEO Iz smjera Slovenije dolazi novo naoblačenje, izdane upute za građane

Zagreb: Posljedice nakon snažnog nevremena u Španskom
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/55
19.07.2023.
u 21:34

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji žurne i komunalne službe imale su više od 1300 intervencija. Vjetar koji je nosio sve pred sobom - granje i limene krovove, razne predmete, rušio dimnjake, kidao stabla, ostavio je zakrčene gradske prometnice i tramvajski promet koji do kasno navečer nije u potpunosti vraćen u funkciju.

Olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnijelo je dva života u Zagrebu i jedan u Slavoniji, u glavnom gradu Hrvatske više je desetaka ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta je velika.

Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Zagrebu je nosilo sve pred sobom. Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. Nevrijeme je zahvatilo nekoliko županija, no najveće štete i najviše ozlijeđenih je u Zagrebu. 

VIDEO Trenuci nevjerojatnog užasa u Zagrebu: Nevrijeme rušilo kranove, čupalo stabla, nosilo krovove

Tijek događaja: 

23:40 - Sto pripadnika Inženjerske pukovnije Hrvatske kopnene vojske u stanju je pripravnosti za potrebe otklanjanja posljedica olujnog nevremena na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćeno je u srijedu navečer iz Ministarstva obrane (MORH).

Temeljem zahtjeva Stožera civilne zaštite, a na traženje Hrvatske vatrogasne zajednice, navodi se u priopćenju MORH-a, pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u stanju pripravnosti za potrebe otklanjanja posljedica olujnog nevremena na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.

"Ministarstvo obrane i Oružane snage RH izražavaju najdublje izraze sućuti obiteljima preminulih za vrijeme snažnog nevremena", stoji u priopćenju.

23:20 - Ravnateljstvo civilne zaštite (RCZ) izvijestilo je da je u Zagrebu ozlijeđeno “više desetaka osoba”, a iz bolnica dolaze informacije o 60-ak ozlijeđenih. Jedna je osoba teže ozlijeđena i u Zagrebačkoj županiji, navodi RCZ. 

Samo u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, primljeno je 19 osoba, od kojih su tri zadobile teže tjelesne ozljede, no tek je jedna od njih ostala na bolničkom liječenju.

22:55

21:28 Vremenska prognoza DHMZ-a za Zagrebačku regiju - od 19.7.2023. u 21:00 sati do 20.7.2023. u 24 sati: Prema sredini noći posvuda jače naoblačenje uz mogućnost za povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Postoji mogućnost za grmljavinsko nevrijeme.

21:23 Iz smjera Slovenije dolazi novo naoblačenje uz mogućnost za povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom pratite upute. 

Foto: DHMZ

21:00 Grad Zagreb zbraja i sanira štete, a za Večernji list iz grada se javlja reporter Dario Topić.

 

20:50 - Olujno nevrijeme uzrokovalo je manja oštećenja na Svetom Duhi dok je u KBC Sestre milosrdnice u vrijeme oluje pao sustav. Ministar Vili Beroš obišao je bolnice. 

20:20 Snažno nevrijeme poharalo je i zagrebački Zoološki vrt koji je, kako su objavili na službenoj Facebook stranici, trenutno zatvoren za javnost. Srušilo se nekoliko stabala, no, srećom, nitko nije stradao, uključujući i životinje.  

– Sve su životinje dobro, žive i neozlijeđene. Zbog manjeg oštećenja na nastambi snježnih sova, one su premještene u drugi prostor. Posjetitelji koji su se zatekli u Vrtu, čim je počela oluja, sklonili su se u restoran Kod morskog lava, a kad se vrijeme primirilo, napustili su ZOO – stoji u objavi u kojoj su dodali i kako je raskrčivanje srušenih stabala i granja te uređivanje svih vanjskih prostora i dalje u tijeku, a informaciju kada će se Vrt ponovno otvoriti za posjetitelje, objavit će na svojim profilima na društvenim mrežama.

20:14 - Premijer Andrej Plenković izrazio je u srijedu sućut obiteljima dvojice muškaraca koji su stradali u nevremenu u Zagrebu, a svim ozlijeđenima zaželio brz oporavak te najavio da će Vlada pomoći u saniranju šteta.

"Žalimo zbog izgubljenih života u olujnom nevremenu koje je pogodilo Zagreb i druge dijelove Hrvatske. Izražavamo sućut obiteljima", poručio je putem objave na Twitteru. 

U zagrebačkom nevremenu uslijed pada stabala poginula su dvojica muškaraca, a više je osoba ozlijeđeno.  Plenković je u objavi naveo da je razgovarao s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem i županima iz deset županija te je poručio da će Vlada pomoći u saniranju šteta.

19:58 Kako je izvijestilo Ravnateljstvo civine zaštite MUP-a RH jedna je osoba izgubila život u nevremenu koje je nakon Zagreba pogodilo i Slavoniju. Opširnije čitajte ovdje

19:45  U Novom Zagrebu je oluja otrgnula veliki reklamni pano koji je zatim pogodio autobus u kojem su bili putnici. Opširnije čitajte ovdje 

18:25 Radi olujnog nevremena koje je u popodnevnim satima zahvatilo Zagreb i okolicu trenutno Zagrebačka županija ima otvorenih 126 tehničkih intervencija, Grad Zagreb 54 dojave za tehničke intervencije i 29 intervencija u tijeku, Karlovačka 56 tehničkih intervencija te Sisačko-moslavačka županija 29 tehničkih  intervencija.

Najveći broj intervencija odnosi se na uklanjanje stabala i granja s prometnica, odlomljenih krovišta, dimnjaka i reklamnih panoa kao i spašavanje osoba koje su ostale zarobljene u vozilima. 

FOTO/ VIDEOGALERIJA Otkinuti krovovi, porušena stabla: Pogledajte nevjerojatne scene u Zagrebu i okolici

Zagreb: Posljedice nakon snažnog nevremena u Španskom
1/26

18:15 - Gradonačelnik Tomislav Tomašević i sve hitne službe održale su krizni sastanak u JVP Savskoj. Gradonačelnik je potvrdio da su na žalost prema trenutnim informacijama dvije osobe poginule, broj ozlijeđenih nije moguće utvrditi, s obzirom da zbrinjavanje u sve zagrebačke bolnice i dalje traje.

Vatrogasci su imali više od 200 intervencija, najviše uklanjanja stabala, ali srušilo se i 10 dimnjaka, brojni krovovi i krovne konstrukcije

Tomašević je odlučio podići Civilnu zaštitu te je pozvao sve da se upute na zborna mjesta u 19 sati.

'Čuo sam se s državnim vrhom, u komunikaciji smo s MUP-om i angažirat ćemo ih prema potrebi, a sve naše službe su na terenu i iz svih smijena smo podigli ljude kako bi što prije  omogućili normalno funkcioniranje u gradu. Isto tako apeliram na one koji su ostali na poslu ili su kod kuće da izlaze osim u slučaju krajnje nužde kako bi oslobodili koridore za hitne službe', istaknuo je gradonačelnik te izrazio sućut obiteljima poginulih u nevremenu. 



Tomašević je dodao kako je 85 posto javnog prijevoza i dalje obustavljeno. Šteta se trenutno ne može procijeniti, a sanacija će potrajati tijekom večeri.

'Važno mi je naglasiti da postoji polica osiguranja te će građani biti obeštećeni.'

'Ne pamtim da se ovakvo nevrijeme ikada dogodilo u Zagrebu, ovo je jednostavno nešto strašno i nezapamćeno', rekao je Tomašević, a zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca komentirao je kako prema intenzitetu štete ova situacija podsjeća na prve trenutke nakon zagrebačkog potresa 2020. godine.

Tomašević i sve hitne službe ponovno su se povukli na još jednu koordinaciju te će tijekom večeri biti na terenu.

17:59 Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više stotina poziva zbog srušenog drveća i prometne signalizacije po prometnicama i javnim površinama, oštećenja telefonskih i vodova električne energije, a jaki vjetar oštetio je krovove kuća, zgrada i gospodarskih objekata. U nevremenu je ozlijeđeno nekoliko osoba. Zbog velikog broja poziva (preko 700 poziva u 45 min) ŽC 112 Zagreb otežano komunicira sa svim žurnim i komunalnim službama pa molimo građane za strpljenje. Sve žurne i komunalne službe su na terenu.

17:54 Više je vozila oštećeno i na tri mjesta je potrgana tramvajska mreža. Žičara je poplavljena, ali smo znali što se sprema pa smo na vrijeme obustavili rad tako da nema ugroženih osoba. Oštećeni su autobusi i tramvaji, a hitne službe ZET-a saniraju trase prema prioritetima. Svi ljudi su na terenu. Promet se postupno obnavlja.

17:44 Zagrebačka hitna zatrpana je pozivima, i dalje zbrinjavaju pacijente, a dvije su osobe, kako doznajemo, smrtno stradale nakon što se na njih srušilo drvo. – Ne možemo još znati točan broj intervencija jer i dalje zbrinjavamo pacijente. Nažalost, dvije su muške osobe smrtno stradale kao posljedica višestrukih ozljeda glave, jedna na adresi Vijenac Frane Gotovca, a druga u Ulici Marijana Čavića – kazali su. 

VIDEO Jak vjetar rušio grane i stabla u Zagrebu

17:35 Iz Grada Zagreba izvijestili su oko 17:30 da je muškarac koji je bio zarobljen pod srušenim stablom u Maksimiru spašen.

17:31 Trenutno je uspostavljen tram.promet na relacijama Kvaternikov trg-Autobusni kolodvor-Zapruđe-Arena Zagreb, Autobusni kolodvor-Savišće i Trg žrtava fašizma-Borongaj.

17:27 Kako Večernji list doznaje u nevremenu u Zagrebu na žalost prema prvim informacijama ima ozlijeđenih, a detalji se još ne znaju. Gradonačelnik i zamjenik idu na teren, a najprije će posjetiti JVP u Savskoj ulici. 

17:11 - Velike štete zabilježene su u Zagrebu i okolnim područjima. Pogledajte galeriju.

VIDEO Ilica i Savska pretvorila se u rijeke: Auti jedva prolazili

16:53 - Zbog nevremena su sve linije različitih gradskih hitnih službi od vatrogasaca do hitne pomoći trenutno zauzete ogromnim brojem poziva. Molimo Zagrepčane da u ovom trenutku zovu samo u slučaju opasnosti za život i krajnje nužde dok se situacija ne stabilizira.

16:45 - Sve raspoložive HEP-ove ekipe su na terenu i saniraju kvarove na opskrbi električnom energijom koje je izazvalo nevrijeme. Bez električne energije trenutno je uži centar Zagreba, Dubec i Selska ulica. Ubrzano se radi na sanaciji s namjerom da se u najskorijem roku opskrba električnom energijom vrati - poručuju iz HEP-a.

16:40 Nešto prije 16 sati u Zagrebu je stablo palo na autobus.

16:30 Gradom Zagrebom odjekuju sirene, vatrogasci vjerojatno imaju pune ruke posla. 

16:25 Snažan vjetar odnio je krov sa zgrade u Zaprešiću. U Samoboru je vjetar srušio brojna stabla. 

 

VIDEO Nevrijeme u Odri

16:23 Stanovnici Buzina i Odre kažu kako u životu nisu doživjeli ovakvo nevrijeme. "Jeza me prošla, ovo je tornado! Drveće se u dvorištu savijalo skroz do poda, a breza mi se nadvila nad kuću, bojala sam se da ne pukne i padne. Curi mi na katu, dvorište je porazbacano, stolci su završili u susjedovom dvorištu", kaže stanovnica Buzina Marija.

16:15 U Zagrebu su u prekidu sve tramvajske linije. 

16:10 Karlovačko područje pogodila je snažna tuča veličine oraha.

16:00 Malo prije 16 sati grad Zagreb pogodilo je snažno nevrijeme praćeno kišom i izrazito jakim vjetrom 

 

VIDEO Strašno nevrijeme u Zagrebu

VIDEO Trenutak prije početka oluje

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 31

AG
Agram1960
16:29 19.07.2023.

Mole se građani da zapamte kako i slijedece godine ne bi bilo ne zapamceno

Avatar Tombstone
Tombstone
16:46 19.07.2023.

Tornado??? Zamislite samo da dozivi pravi tornado, kaj bi onda tek rekla? Smak svijeta?

DU
Deleted user
23:44 19.07.2023.

Sa susjedima sam uklanjao polomljene grane s parkirališta. Zar u ovakvim situacijama ne bi bilo dobro da se pozove vojska u pomoć, jer vatrogasci sve ne stignu u nekoliko sati. Siguran sam da bi vojska brzo i učinkovito odradila posao. No očigledno neke ljude nije briga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije