Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odluka u Skupštini

Zakup gradskih prostora u Zagrebu odsad na 10 umjesto 5 godina, nema podzakupa

Zagreba?ka svakodnevica u jutarnjim satima
Sanjin Strukic/PIXSELL
16.06.2022.
u 10:01

I dalje stoje odredbe po kojima pravo prednosti na sklapanje zakupa imaju branitelji i članovi njihovi obitelji.

Nema više zakupa gradskih prostora na neodređeno, a nema ni podzakupa. Nakon provedene javne rasprave prva točka dnevnog reda nadolazeće sjednice Skupštine nova je odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kojom se uređuje pod kojim uvjetima se raspolaže prostorima u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Zagreba. Umjesto na pet, zakup se sad može ugovoriti samo na razdoblje od deset godina, a jedina iznimka kad može biti kraće od toga jest ako prostore zakupljuju Republika Hrvatska ili tvrtke u njezinu vlasništvu. I dalje stoje odredbe po kojima pravo prednosti na sklapanje zakupa imaju branitelji i članovi njihovi obitelji.

Na sjednici Skupštine zakazane za 23. lipnja je i nova odluka o prodaji stambenih prostora u vlasništvu Grada, za koju je također provedeno savjetovanje s javnošću. Najvažnija novina jest da će stanove bez natječaja, odnosno neposredno, moći kupiti jedino branitelji koji u njima borave pet ili više godina, a cijenu će odrediti Ministarstvo branitelja. Stanovi će se moći prodavati i putem javnog natječaja, ali samo oni koji su u toliko lošem stanju da se u njih ne isplati ulagati, oni u kojima je Grad suvlasnik te oni koji nemaju obilježja stana, poput, primjerice, sanitarnog čvora. Cilj je te odluke, objasnio je ranije dogradonačelnik Luka Korlaet, smanjiti broj stanova koje Grad može prodati kako bi ih se što više očuvalo u gradskom vlasništvu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije