Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROK ZA NAPOMENE 1. RUJNA

Konačno u javnoj raspravi: Donosimo detalje Zakona o obnovi nakon potresa

Sanjin Strukić/PIXSELL
15.05.2020.
u 14:38

Dokument će se izglasati vjerojatno tek na zimu, kad se razmotre svi prigovori te se konstituira novi saziv Sabora

Šteta je 42 milijarde kuna, pregledano je 19.459 zgrada, od kojih je 4009 privremeno, a 1112 u potpunosti neuporabljivo. Ukupno, procjenjuje se, oštećeno je u zagrebačkom potresu 24 tisuće nekretnina, a na koji će se način one obnavljati, odredit će se Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

On je danas napokon pušten u javno savjetovanje pa se u njegovo konačno kreiranje primjedbama mogu uključiti svi. Žuriti ne moraju jer napomene se Ministarstvu graditeljstva mogu slati sve do 1. rujna, a spomenuti će zakon donijeti Sabor vjerojatno tek na zimu, kad se razmotre svi prigovori te se konstituira novi saziv parlamenta. Od prethodnih radnih verzija, prijedlog zakona koji je konačno danas ugledao svjetlo dana puno se ne razlikuje, u njega su dodani, više-manje, tek iznosi kojima će država financirati najam stanova onima koji su ostali bez domova. Za samce, to će biti maksimalno 2450 kuna, za četveročlanu obitelj do 4550 kuna, s tim da će ti stanovi biti veličine do 35 kvadratna metra za jednu osobu, a za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 metara kvadratna.

Objašnjava se, konkretno, "organizacija i provedba obnove oštećenih zgrada popravkom konstrukcije, pojačanjem konstrukcije i/ili popravkom nekonstrukcijskih elemenata bitnih za uporabljivost zgrade", gradnja zamjenskih kuća, novčana pomoć za nužnu privremenu zaštitu zgrade, ona za suvlasnike koji su se na obnovu odlučili sami. Također, ostavlja se i mogućnost za vlasnike da o svom trošku izvode pojačanje konstrukcije "tamo gdje to nije nužno potrebno, kao i da provedu cjelovitu obnovu svoje zgrade, uz plaćanje razlike troškova".

OVDJE možete pročitati cijeli prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

1/30
Ključne riječi

Komentara 2

HA
Hanok
15:14 15.05.2020.

Gradska blagajna je ionako u minusu 70 milijuna kuna tako da ovaj novac takoder dolazi i zraka

DU
Deleted user
15:54 15.05.2020.

Svi trebamo pomoći Zagrebu - Zagreb je naš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije