Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimmer frei

Zagrepčani u turistima našli priliku za vlastiti biznis

Mansarda
Foto: Sanji Strukić/Pixsell
1/7
04.11.2013.
u 13:45

Odluči li se, primjerice, iznajmljivati apartman u centru Zagreba, u nekoliko se dana može zaraditi za prosječan mjesečni najam.

Sve veća potražnja za smještajem u apartmanima, koji turistima omogućuje cjelokupnu hotelsku ponudu, ali i potpuni komfor, s perilicom posuđa, rublja te svim detaljima koji ih podsjećaju na vlastiti dom, potakla je iznajmljivače u strogom središtu Zagreba da se umreže te time smanje međusobnu konkurenciju. U grupi Apartmani dvojica su prijatelja, Bruno Babić i Milan Ćelap, koji imaju tri apartmana u Gajevoj, Berislavićevoj i Hatzovoj, a odlučili su u nju uključiti i ostale koji se nalaze najviše deset minuta od Trga bana Jelačića.

Od 75 do 135 eura

– Zainteresiranih za mrežu svakim je danom sve više, a sa svakim vlasnikom se nalazimo, razgovaramo, provjeravamo te odrađujemo probni rok. Tzv. satelita apartmana imamo šest, no nadamo se i porastu članova. Učinili smo to kako bismo izbjegli negativne odgovore kada gosti pitaju imamo li mjesta – rekao je Bruno Babić koji je, zajedno sa suprugom Dinom, stan od 120 četvornih metara u potkrovlju Gajeve pretvorio u apartman Mansarda. Dan boravka naplaćuje od 75 do 135 eura, što najviše odgovara obiteljima s djecom, najčešćoj skupini koja odsjeda u takvoj vrsti smještaja. Oni željni arhitektonske povijesti i starinskog štiha odsjest će, pak, u apartmanu Niko, supružnika Ćelap, u zgradi koju je u Berislavićevoj 1888. godine izgradio Milanov prapradjed, a kuća je otad u vlasništvu obitelji.

– Kad gost nazove ili pošalje upit, treba nam sat vremena da nađemo optimalan smještaj. Najčešće šaljemo više ponuda kako bi mogli birati – kaže Babić te dodaje da broj otvorenih apartmana raste iz dana u dan. Ulazak u EU, sve jače marketinške kampanje Hrvatske u svijetu, kriza koja je goste natjerala da hotele zamijene apartmanima... iznajmljivači nisu sigurni koji je točno razlog stalnog povećanja broja turista u Zagrebu, no očito je da u tom segmentu mnogi Zagrepčani vide priliku za vlastiti biznis.

Kratkoročan najam

Vjerojatno i zato što je zarada kod kratkoročnog najma mnogo veća od dugoročnog. Odluči li se, primjerice, iznajmljivati apartman u centru Zagreba, u nekoliko se dana može zaraditi za prosječan mjesečni najam. Iznajmljivači kažu kako kratkoročni najam istodobno znači i neusporedivo više angažmana oko stana i gostiju te kako kod dugoročnog najma vlasnik stana nema drugih briga osim hoće li podstanar na vrijeme platiti mjesečnu stanarinu i režije.     

Komentara 8

Avatar Topgen
Topgen
09:58 04.11.2013.

Otkrivate toplu vodu. Ovo po EU postoji vec 20 godina i jako se trazi

TO
Tomi12
11:20 04.11.2013.

Naslijedili imovinu i lagano rentijerskim mentalitetom naprijed. Još samo da se vrati robovlasnički sustav da im ima tko raditi sve po kući da ne moraju prstom maknut. 99% hrvatskih bogataša su to postali rođenjem

AN
Anaquess
10:23 04.11.2013.

Bravo, svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije