Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEDOSTAJALO MI JE OVO'

Neki su jedva dočekali otvaranje terasa: Tri mjeseca nismo bile skupa na kavi!

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
01.03.2021.
u 17:31

Ljubav Zagrepčana prema proljetnom uživanju na terasama kafića je strastvena, baš kao i tango koji je čitavog dana odzvanjao Trgom

Konačno! Ta se riječ mogla pročitati na licima svih ugostitelja i Zagrepčana koji su jučer sjedili na ponovo otvorenim terasama svojih omiljenih kafića kako u kvartovima, tako i u centru metropole.

– Molim vas dvije tople s mlijekom, dajte mi jedan dupli espresso bez šećera, može cappuccino i čaša vode – odzvanjalo je posvuda na terasama zagrebačkih kafića. Kao što je i najavljeno, u ponedjeljak ujutro na snagu je stupilo novo ublažavanje mjera suzbijanja koronavirusa pa su kafići i restorani diljem zemlje otvorili svoje terase. Većina njih kavoljupcima metropole bila je na raspolaganju već rano ujutro, no prava je navala počela oko 11 sati kada ih je okupalo sunce. Do podne su terase svih kafića u centru bile krcate. Za pronalazak praznog stola, bilo je potrebno napraviti nekoliko krugova oko Preradovićeve, Cvjetnog, Trga i Dolca.

Samo da je dobra prognoza...

U “cik zore”, svoju je kultnu terasu otvorio je i kafić Golf u Preradovićevoj.

– Imali smo akciju sve kave po sedam kuna od 7 do 10 sati pa je već ujutro bilo ljudi. Iza deset je malo stalo, ali kasnije se opet napunilo – zadovoljno će Golfov konobar Filip Martinčević koji, usprkos maski koja mu sakriva veći dio lica, nije mogao sakriti veselje što je ponovno na radnom mjestu.

01.03.2021., Zagreb - Gradjani su uzivali u suncanom danu na ponovno otvorenim terasama kafica u centru grada. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Nedostajalo mi je baš ovo. Proljetno sunce, najbolja kava u gradu i novine u rukama. U kafić najviše volim doći sama, ujutro, zapaliti nekoliko cigareta i prolistati dnevni tisak – rekla nam je Mihaela osmjehujući se široko iza sunčanih naočala. Na špici u Preradovićevoj već oko 11 sati teško je bilo pronaći prazan stol, a građani svih dobnih skupina s osmjesima na licima i sunčanim naočalama na nosu, uživali su u druženju uz novine, drage prijatelje i omiljeni crni napitak. Lena Vratarić je iz Vukovara, a u Zagreb je došla u posjetu sinu. Tempirala je da dođe kako bi mogla svjedočiti otvaranju terasa.

01.03.2021., Zagreb - Gradjani su uzivali u suncanom danu na ponovno otvorenim terasama kafica u centru grada. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Obožavam Zagreb jer ima dušu, a kava oko Cvjetnog mi je poseban gušt koji ne propuštam. Svima nam je nedostajao socijalni kontakt. Jako sam sretna jer se konačno osjećamo kao ljudi – rekla nam je raspoložena Vukovarka. Konobar Filip Hrastinski iz kafića Zero gdje Lena sjedi u društvu sina, također je zadovoljan.

– Za prvi dan je super. Nije kao prije pandemije, ali čim zatopli, vratit ćemo se na staro – govori Filip. Ova tri mjeseca koja je proveo kod kuće, kaže, bila su mu “koma” jer mu je teško bilo preživjeti na minimalcu, bez socijalnog kontakta. Za obližnjim stolom susrećemo studentice sa Filozofsklog fakulteta, Anamariju i Mariju. Već tri mjeseca, kažu, nisu popile zajedničku kavu na špici.

– Ovdje je najbolja kava, jedva smo dočekale da se ponovno ovako družimo – kažu nam studentice u glas. Gužva je i u obližnjem Pifu gdje smo opet sreli Roberta Prosinečkog u društvu vaterpolista Dubravka Šimenca.

– Nemoj me ništa pitati. Umro je Cico – uzdahnuo je Robi ne skrivajući tugu zbog vijesti o smrti Dinamove legende. Krcata je bila i Bogovićeva, kao i terase kavana oko Trga bana Jelačića. Središnjim zagrebačkim trgom poput himne trenutka odzvanjao je Libertango Astora Piazzolle u izvedbi južnoameričkih uličnih virtuoza gitare i violine. Ljubav Zagrepčana prema proljetnom uživanju na terasama kafića je strastvena, baš kao i tango koji je čitavog dana odzvanjao Trgom. Šarenilo terasa Radićeve pak, podsjeća nas na Barcelonu. Na jednoj od njih, susrećemo Teodoru i Rudolfa Humskog, umirovljenički par iz Petrinje.

Neki su terase i proširili

– Došli smo u bolnicu kod liječnika na pregled i sad uživamo u kavici. U našoj Petrinji ju više ne možemo popiti – govore oni s tugom na licu.

01.03.2021., Zagreb - Gradjani su uzivali u suncanom danu na ponovno otvorenim terasama kafica u centru grada. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Prepuna je bila i zagrebačka Tkalčićeva u kojoj su terase također bile krcate, osobito one na sunčanoj strani ulice. Ni naši sugovornici u Tkalči nisu skrivali sreću i zadovoljstvo što konačno mogu sjesti na terase u društvu onih koje nisu vidjeli. U Oliveru Twistu zatičemo učenice trećeg razreda zagrebačke Frizerske škole.

Tri mjeseca nismo bile skupa na kavi – kažu nam cure u glas. Studentice Antonija Zeman i Kristinka Rinek također su na prvoj kavi nakon tri mjeseca.

– Bilo je i vrijeme, a nadamo se da će nam vremenska prognoza dozvoliti da ovako uživamo svaki dan – vele studentice. Za susjednim stolom Lili i Jadranka također uživaju u trenutku, dodajući da su terase mogli otvoriti i ranije.

– Da su kafići bili prije otvoreni, ne bismo gledali nakupine smeća pred HNK-om i kritizirali mlade koji su najveće žrtve ovog novog normalnog. Popiti kavu možemo i doma, no ovo je nešto puno više od toga, čašica razgovora koja nam je svima nedostajala. Nakon nje, puno je lakše podnijeti i ovu pandemiju – iskrena je bila gospođa Jadranka.

01.03.2021., Zagreb - Gradjani su uzivali u suncanom danu na ponovno otvorenim terasama kafica u centru grada. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Neki pak još uvijek nisu otvorili. U obližnjem Funku, konobarica Ines šmrkom čisti terasu.

– Glancamo da sutra bude čisto. Veselim se povratku na posao. Nije bilo lako, pogotovo nama koji imamo djecu - rekla je Ines. Polako se puni i terasa obližnjeg kafića Prestige preko puta Funka.

– Otvorio sam ujutro i od tad ne stajem. Nisam očekivao ovakvu navalu, ali drago mi je da ponovno radim – rekao nam je konobar kafića. Kao i u centru, veselje zbog otvaranja i gužva vlada na terasama kvartovskih kafića pa tako i u kafiću Maratonac obitelji Hala u sklopu Doma sportova.

– Proširili smo terasu da omogućimo gostima još bolju distancu. Dolaze čitav dan s djecom i kućnim ljubimcima. Kako nestaje sunca, tako pomiču stolove za njim jer u sjeni je još uvijek friško. Ne nudimo još čitav asortiman već samo osnovno, kavu, čaj i pivo, no entuzijazam gostiju daje nam nadu da će sve, ako brojke zaraženih to dozvole, uskoro biti kao i prije – govore u kafiću dok trešnjevačkom šetnicom odzvanja žamor djece.

Metropola izranjavana potresom i pandemijom jučer je tako ponovno prodisala. Uživajući u kavi na proljetnom suncu malo tko je razmišljao o oštećenim pročeljima zgrada u centru, tektonskom poremećaju na političkoj sceni koji je izazvala nenadana smrt gradonačelnika i brojkama novozaraženih koje ponovno rastu. Unatoč ublažavanju mjera, nije još vrijeme da se potpuno opustimo, upozorili su nas stariji sugrađani koje smo susreli. Jučer je u Hrvatskoj zabilježen 91 novi slučaj zaraženih koronavirusom, a kako bi brojke i dalje ostale povoljne, valja biti na oprezu.

Komentara 8

DU
Deleted user
19:23 01.03.2021.

Za kavu se ima i novaca i vremena vidim , a svi oni laju protiv države.

DU
Deleted user
19:03 01.03.2021.

popodne nakon posla kavica ma otvorenom,jedva dočekala..terase pune u gradu..makar i malo starog normalnog.

BE
berija
18:35 01.03.2021.

"Do podne su terase svih kafića u centru bile krcate." Radi li itko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije