Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POPLAVE NA TREŠNJEVCI

Zagrebu prijete nove poplave? Stručnjak: 'Može se očekivati i nekoliko stotina novih puknuća'

Zagreb: Zbog puknute cijevi u Selskoj poplavljen dio gradske četvrti trešnjevka sjever
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
28.09.2021.
u 23:40

Na najnovijem primjeru puknuća na Trešnjevci ne može se sa stopostotnom sigurnošću reći koji je krivac

Dva puta u samo nekoliko dana zbog puknuća vodovodne cijevi na raskrižju Selske i Baštijanove poplavljen je dio zagrebačke Trešnjevke. Ivan Halkijević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu za Dnevnik Nove TV govorio je o mogućim uzrocima, ali i upozorio da prijete stotine novih sličnih puknuća.

"Potres je jedan od utjecajnih parametara koji može uništiti vodoopskrbne cijevi. Mi smo radili jednu takvu procjenu", rekao je Halkijević.

Upravo ta procjena rađena je za zagrebački potres i došli su do zaključka da se "sigurno može očekivati javljanje novih, pa i nekoliko stotina, puknuća na cjevovodnoj mreži". Najveći je problem što se ta puknuća nalaze ispod zemlje i nisu okom vidljiva pa ostaju neprimijećena dugo vremena.

>> VIDEO Poplava u učeničkom domu, domar se spasio iskočivši kroz prozor: 'Srećom bio sam sam, sve je bilo puno vode'

Na najnovijem primjeru puknuća na Trešnjevci ne može se sa stopostotnom sigurnošću reći koji je krivac.

"Po samom mehanizmu pucanja i obliku pukotine se može pretpostaviti koji je dominantan parametar koji utječe na pucanje cijevi. S obzirom na vremenski odmak od potresa, ovdje se vjerojatno ne radi o tome da je potres uzrokovao puknuće. Vjerojatno se radi o tlaku", objasnio je, pa dodao da treba napraviti detaljan plan sanacije i izvedbe novih cjevovoda.

Postoji i model da se cijev uvuče u već postojeću cijev. "To je također jedan od načina izvedbe novih cijevi. Ne moraju se raditi zemljani radovi već se putem određenih metoda u cijev uvuče nova cijev. Manje je zemljanih radova, nema prekida prometa, manji su indirektni troškovi...", zaključio je. 

Komentara 5

LO
Lolita3
00:15 29.09.2021.

Što kaže Senf, je li došla drobilica?

Avatar Svračak
Svračak
06:35 29.09.2021.

Nitko ne govori od kojega materijala su te cijevi, U to doba veliki dio magistralnih cjevovoda radio se od azbestnih cijevi koje su krute i time osjetljive na gibanja u tlu.

Avatar matalan
matalan
04:40 29.09.2021.

oef..tako je, nema regulacije hidrauličjih udara....dnevna potrošnja varira kao i tlakovi..ima teh. rješenja samo Vodovod se po nalogu rahmetli sveznadara oglušio na upozorenja..firma DOROT ima rješenja za te probleme..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije