Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike novosti

Zagrebačko Sveučilište postalo član važne svjetske inicijative

Zagreb: Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe
Emica Elvedji/PIXSELL
05.07.2023.
u 18:00

Inicijativa broji više od stotinu članova iz različitih institucija - od međunarodno priznatih sveučilišta vođenih istraživanjem do visokih učilišta posvećenih obrazovanju inženjera

Sveučilište u Zagrebu postalo je članom svjetske inicijative za obrazovanje budućih inženjera Conceive - Design - Implement - Operate (CDIO), priopćili su u srijedu. Sveučilište u Zagrebu punopravnim je članom inicijative postalo na 19. međunarodnoj konferenciji CDIO u Trondheimu, koja se održavala od 26. do 29. lipnja. 

Također, sveučilišni kampus Borongaj sa svojim Znanstveno-tehnološkim parkom bit će svojevrsni inkubator CDIO modela na Sveučilištu u Zagrebu, navodi se u rektorovu programu. CDIO je inovativni obrazovni okvir za obrazovanje budućih inženjera. Inicijativa bira studente koji su sposobni zamisliti (engl. conceive), projektirati (engl. design), implementirati (engl. implement) i upravljati (engl. operate) složenim inženjerskim proizvodima i procesima u timskom okruženju. 


>>VEZANI ČLANCI: 


Tri cilja inicijative CDIO su dubinski savladati potrebna temeljna tehnička znanja, zauzeti vodeću ulogu u stvaranju i provedbi novih proizvoda, procesa i sustava, te razumjeti značaj i strateški utjecaj istraživanja i tehnološkoga razvoja za društvo u cjelini.

Inicijativa broji više od stotinu članova iz različitih institucija - od međunarodno priznatih sveučilišta vođenih istraživanjem do visokih učilišta posvećenih obrazovanju inženjera koji su sposobni svoje vještine primijeniti za razvoj ekonomski, ekoloških i društveno prihvatljivih rješenja. Također olakšava suradnju s drugim institucijama i sveučilištima.

Kako se ističe u priopćenju, primanjem Sveučilišta u Zagrebu u CDIO ostvaren je jedan od ciljeva iz programa rektora Stjepana Lakušića, koji se odnosi na akademsko poduzetništvo.


>>VIDEO: Vatrogasci o radniku koji je pao sa skele

Komentara 1

PE
Pendrek57
18:28 05.07.2023.

Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije