Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebački holding nabavlja 312 luksuznih automobila za 19,1 milijun kuna: Trebaju li im?

Osam tvrtki sklopit će sporazum za najam automobila, među kojima su i luksuzni auti poput Audija A6, BMW-a 5 ili Mercedesa E klase
06. kolovoza 2020. u 11:00 106 komentara 20191 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrebački holding i njegovih šest tvrtki nabavit će 266 vozila u vrijednosti od 16,6 milijuna kuna plus PDV. Sedam zagrebačkih javnih tvrtki namjerava sklopiti okvirni sporazum za najam vozila, među kojima su i luksuzni osobni automobili poput A6 BMW-a 5 ili Mercedesa E klase. Prema dokumentaciji te javne nabave koja je sad u postupku prethodnog savjetovanja, vozila bi se u najam uzela na rok od 730 dana. Pri tome od ukupnog iznosa procijenjene vrijednosti te nabave na Zagrebački holding odnosi se 12,9 milijuna kuna, na AGM 110.000 kuna, na GSKG 260.000 kuna, a na Vodoopskrbu i odvodnju 1,2 milijuna kuna.

MINISTARSTVO POTVRDILO Uštede za vozače: Kreće pojeftinjenje tehničkih pregleda, za jednu vrstu vozila bit će besplatni

Na vozila Gradske plinare Zagreb (GPZ) odnosi se 1,7 milijuna kuna, na GPZ Opskrba 400.000 kuna, dok Zagrebačka stanogradnja za najam vozila planira izdvojiti 51.000 kuna. Prema troškovniku, nabavlja se  jedan osobni automobil kao što je Audi A6, Mercedes E klase, BMW 5 ili jednakovrijedno vozilo koje mora biti više srednje klase, imati dizelski motor, automatski mjenjač, snagu od minimalno 160 KW, četiri vrata, Xenon svjetla, pogon na sve kotače i biti crne boje. Osim toga, zagrebačke tvrtke žele unajmiti i četiri automobila poput Audija A4, Mercedesa C klase, BMW-a 3 ili jednakovrijedno drugo vozilo.

VIDEO Zagrebački holding nabavlja 312 luksuznih automobila za 19,1 milijun kuna

Najviše Clija, Corse ili Pola

Planiraju unajmiti najviše osobnih automobila niže klase kao što su Opel Corsa, Renault Clio ili VW Polo, i to njih 137. Nabavlja se i 36 automobila donje srednje klase poput VW-a Golfa, Renault Megana, Opel Astre, Škode Octavije, Hyundai Elantre ili Forda Focusa. Predmet nabave je i najam 24 automobila srednje klase – Forda Mondea, Opela Insignije, Peugeota 508. Nabavljaju se i tri kombija, 10 vozila na električni pogon, 40 dostavnih vozila te 11 terenaca poput Dacijina Dustera ili Suzuki Vitare. U dokumentaciji se navodi da vozila, između ostalog, ne smiju biti starija od sedam mjeseci od početka sukcesivne isporuke, a u cijenu moraju biti uračunani svi troškovi i popusti poput neograničene kilometraže, obveznog i kasko osiguranja, troškovi održavanja....

KRIZA Od svih zemalja EU, Hrvatska ima najveći pad tržišta novih vozila

U zagrebačkom su Uredu za javnu nabavu, kako su naveli, u dogovoru sa Službom za nabavu Zagrebačkog holdinga kazali da Grad Zagreb, kao središnje tijelo za provedbu postupaka javne nabave, provodi otvoreni postupak javne nabave za predmet javne nabave "Najam sobnih vozila", a prema zahtjevu naručitelja.

Video: Bandić se provozao na triciklu

Objašnjavaju postupak prethodnog savjetovanja: prema Zakonu o javnoj nabavi, postupak provodi središnje tijelo u svrhu pripreme nabave i informiranja gospodarskih subjekata o svojim planovima i zahtjevima u vezi s nabavom. U Gradu i Holdingu kažu da je prethodni okvirni sporazum za najam osobnih vozila istekao u 2019. te je stoga pokrenut novi otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu roba s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma za razdoblje od dvije godine s tri gospodarska subjekta koji ne obvezuje na sklapanje ugovora. Ugovori na temelju sklopljenog okvirnog sporazuma, tvrde, dodjeljivat će se ponovnom provedbom nadmetanja.

Klimatizacija Servis klima-uređaja od 200 kn, dezinfekcija ozonom od 150 kn

Nemaju vlastiti vozni park

"Zagrebački holding i ovisna društva nemaju vozni park s vlastitim vozilima, već uzimaju u najam vozila po danu za obavljanje poslovnih procesa u trgovačkim društvima", stoji u odgovoru koji nam je poslala pročelnica zagrebačkog Ureda za javnu nabavu Danijela Habijanec. Ona je navela i da vozila nisu specificirana za pojedina trgovačka društva već će se koristiti ovisno o stvarnim potrebama pojedinih društava. No nismo dobili odgovor za koga se točno nabavljaju luksuzni automobili. Na temelju sklopljenog okvirnog sporazuma, provodit će se postupak sklapanja ugovora po okvirnom sporazumu te će tek tada biti poznata marka i tip vozila, količina, broj dana najma i za koje se trgovačko društvo vozila odnose. Moguće je da pojedina vozila navedena u okvirnom sporazumu ne budu ugovorena jer se radi o neobvezujućem okvirnom sporazumu, poručuje Habijanec. No osim Zagrebačkog holdinga i njegovih šest tvrtki, okvirni sporazum za najam vozila namjerava sklopiti još jedna gradska tvrtka – Zagrebački električni tramvaj. Procijenjena vrijednost te ZET-ove nabave je 2,5 milijuna kuna plus PDV, a u toj tvrtki namjeravaju unajmiti ukupno 46 osobnih vozila, i to 40 niže klase, pet donje srednje klase i jedan srednje klase. Tako osam zagrebačkih tvrtki nabavlja ukupno 312 vozila za 19,1 milijun kuna plus PDV.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice