Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozivaju gradonačelnika na odgovornost

Zagrebački HDZ: Tomašević je htio zataškati odron na Jakuševcu koji je zdravstvena ugroza

Zagreb: Mislav Herman održao konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/16
Autori: Dario Topić, Hina
16.11.2023.
u 12:32

Smatraju da se sve dogodilo jer se na Jakuševcu miješaju biootpad i miješani otpad, zbog čega se po njihovom mišljenju krši Zakon o gospodarenju otpadom. Dodaju i da je gradska vlast pokušala zataškati incident, jer se o njemu oglasila četiri dana nakon odrona.

Zagrebački HDZ pozvao je u četvrtak zagrebačku gradsku vlast na odgovornost zbog odrona na odlagalištu Jakuševec, upozorivši da prema ocjenama stručnjaka oslobađanje štetnih plinova predstavlja zdravstvenu ugrozu za građane. Grad Zagreb jučer je izvijestio da je na odlagalištu otpada Prudinec/Jakuševec došlo do djelomičnog urušavanja zapadnog dijela odlagališta te da rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije plinova. No, zagrebački HDZ tvrdi da štetni plinovi predstavljaju veću zdravstvenu ugrozu.

“Uz konzultacije sa stručnjacima iz tog područja došli smo do saznanja, da odron predstavlja i veću zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane radi oslobađanja štetnih plinova: metana, merkaptana i sumporovodika”, istaknuli su u srijedu.

Tvrde i da je do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine biootpada, koji tamo nije trebao biti. 

"Radi odlaganja biootpada, zemlja je postala vlažna i mekana te se u kombinaciji s nedavnim padalinama dogodio odron", tvrde u zagrebačkom HDZ-u, u kojem su za odron okrivili aktualnu gradsku vlast, istaknuvši da su oni "isključivi krivci za ovaj incident".

Gradska vlast pokušala zataškati slučaj 

Smatraju da se sve dogodilo jer se na Jakuševcu miješaju biootpad i miješani otpad, zbog čega se po njihovom mišljenju krši Zakon o gospodarenju otpadom. Dodaju i da je gradska vlast pokušala zataškati incident, jer se o njemu oglasila četiri dana nakon odrona. 

Zagreb: Mislav Herman održao konferenciju za medije
1/16

“Incident se desio 11. studenoga, a trenutna gradska vlast je reagirala priopćenjem 15. studenoga, odnosno četvrti dan nakon incidenta. Uvjereni smo, da nije bilo medijskog pritiska da se niti tada ne bi reagiralo”, kažu u zagrebačkom HDZ-u. Zbog odrona je reagirao i gradski zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović, istaknuvši da su reakcije nadležnih minimalne. 

Domovinski pokret: Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane

"Njih je ‘baš briga’ za sve to, kao i za najnovije oslobođen smrad i razna zagađivala koja se sad i iz odrona šire po dobrom dijelu Zagreba. Jakuševački odron potencijalno može predstavljati zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane", istaknuo je Dobrović. 

Poručio je da je “Jakuševac stalni rizik za Zagrepčane” jer su uskladištene količine otpada velike, a situacija se na deponiju pokvarila otkako njime upravlja platforma Možemo!. Razlog je, tvrdi Dobrović, odlaganje prevelikih količina biootpada umjesto da se osiguraju kapaciteti za kompostiranje. 

“Siguran sam stoga da su prilikom odrona oslobođene određene količine hlapljivih materijala koji predstavljaju opasnost za građane”, istaknuo je.

Komentara 5

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
13:02 16.11.2023.

meni tu nekaj baš nije jasno.ak netko svijesno ili nesvjesno ugrožava zdravlje stanovnika grada,sela itd... kaj dela država sa takvima?

CA
cavecanem
12:58 16.11.2023.

Na webu možemo, zagrebačke osnovne organizacije, za Tomaševića piše da je kandidat za gradonačelnika, pa kad ne mogu ažurirati web, kako očekivati da riješe Jakuševac?

KU
kublajkhan
12:54 16.11.2023.

Tomek moj, kak si sijao, tak sad žanješ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije