Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE RJEŠENJA

Zagrebačka oporba: Tražimo sazivanje sjednice Gradske skupštine

Press konferencija zagrebačke oporbe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Hana Ivković
21.04.2020.
u 14:30

Predložili su pri tom četiri točke dnevnog reda koje se tiču stambenog zbrinjavanja građana pogođenih potresom, izvješća o razmjerima štete, o korištenju donacija i sanaciji dimnjaka.

 Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podnijela je zahtjev za sazivanjem sjednice skupštine, predloživši pri tom četiri točke dnevnog reda koje se tiču stambenog zbrinjavanja građana pogođenih potresom, izvješća o razmjerima štete, o korištenju donacija i sanaciji dimnjaka. Zahtjeve su podijeli klubovi gradskih zastupnika SDP-a, GLAS-a, HSU-a, Klub zastupnika lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika.

Predložena su tri rješanja za zbrinjavanje obitelji koji su zbog potresa ostali bez krova nad glavom, kaže Gradski zastupnik SDP-a Zvane Brumnić

- Jedan način je da se građanima omogući smještaj u gradske stanove. Ukoliko ih nema, Grad Zagreb treba subvencionirati najam stana na tržištu. Građani koji imaju obiteljske kuće, da im Grad preko robnih rezervi uzme kontejnere i na njihove parcele ih postavi dok se ne saniraju kuće - kazao je Brumnić. Gradska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodala je da bi se nakon mjesec dana od potresa trebalo znati koliko je zgrada oštećeno te koje su obiteljske, višestambene, a koje poslove i za javnu namjenu, posebito škole i vrtići. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević upozorio je da su prije dva tjedna tražili tematsku sjednicu skupštine, ali nikakve reakcije gradonačelnika nije bilo te je stoga sada odgovornost na predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu koji sada ima 15 dana da odredi datum sjednice. Predstavio i prijedlog oporbe koji se tiče načina korištenja financijskih sredstava, to jest donacija. Prema njegovim informacijama na računu je 16 milijuna kuna, a o bilo kakvo raspolaganju s novcem većim od milijun kuna odlučuje Gradska skupština, a ne gradonačelnik te stoga predlažu njihov nadzor.

- U kojem će sudjelovati svi skupštinski klubovi, oporba i pozicija, predstavnici strukovnih udruženja i zainteresirana javnost. Želimo da se svaka transakcija s tog računa objavi u realnom vremenu na internetskoj stranici Grada - smatra Tomašević. 

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek predstavio je četvrtu točku koja se tiče sanacije dimnjaka i ponovnog uključenja svih korisnika u plinsku mrežu Gradske plinare. Za sporu rekaciju optužio je gradske službe, a predložio je da se zaključkom obveže gradonačelnik da u roku 60 dana odluče na koji će način točno pomoći onim objektima koje su statičari proglasili da se mogu koristiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije