Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspisan natječaj

Zagreb ide u nabavu podzemnih spremnika za otpad, koštat će gotovo 13 milijuna kuna

Zagreb: Predstavnica Holdinga, Senka Kneževi? komentirala objavu snimke pražnjenja otpada
Zarko Basic/PIXSELL
22.08.2022.
u 14:56

Tri su kategorije podzemnih spremnika za sakupljanje otpada, a njih 50 bit će zapremnine između 1 i 1,5 kubnih metara. Još 40 spremnika zapremnine su 3 kubika, a njih 60 bit će zapremnine 5 kubnih metara.

Gotovo 13, točnije 12,7 milijuna kuna, koštat će nabava 150 podzemnih spremnika koje će Zagrebački holding postaviti na niz lokacija u metropoli. Natječaj je raspisan danas, a traje do 19. rujna

Što se točno nabavlja? Tri su kategorije podzemnih spremnika za sakupljanje otpada, a njih 50 bit će zapremnine između 1 i 1,5 kubnih metara. Još 40 spremnika zapremnine su 3 kubika, a njih 60 bit će zapremnine 5 kubnih metara. Što se tiče njihovih pražnjenja, oni najmanji praznit će se kombinacijom "grajfera" i klasičnog vozila kućnog otpada koji može isprazniti kontejner od 1100 litara, a druge dvije vrste spremnika praznit će se isključivo teretnim vozilom "grajferom". 

– Vozilo posjeduje hidrauličnu ruku (kran) potrebne nosivosti i raspona dizajna sa dvije ugrađene paralelne kuke. Kuke sa dizalice se pričvršćuju na mehanizam za otvaranje spremnika - dvije paralelne metalne omče pozicionirane na gornjem dijelu spremnika (kupoli za ubacivanje otpada) – piše u natječajnoj dokumentaciji. Što se tiče detaljnijih specifikacija, spremnici moraju biti sastavljeni od pet elemenata - betonske komore, sigurnosnog sustava, poklopca, spremnika otpada te kupole za odlaganje. Posude moraju biti opremljene uređajem za očitavanje otvaranje spremnika i elektro-mehaničkom bravom, a trebaju imati i sustav detekcije i dojave požara i senzor popunjenosti, između ostalog.

Gdje će biti postavljeni podzemni spremnici još nije poznato, a u natječaju nije spomenuto. 

– Što se tiče podzemnih spremnika, to je proces koji će trajati neko vrijeme s obzirom na sve podzemne instalacije u Zagrebu. Nije lako naći lokacije u povijesnoj jezgri grada za postavljanje stotinjak podzemnih spremnika. Imat ćemo nekoliko njih postavljenih prije 1. listopada, to će biti proces koji će trajati i podzemni spremnik može raditi jedna firma, javna nabava je u tijeku – rekao je proteklog tjedna gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Komentara 22

DU
Deleted user
15:42 22.08.2022.

Koje cirkuse ovi izvode iz (ne)Možemo majko moja.....

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:02 23.08.2022.

Gradonačelnik je više puta javno obećao, nakon odgode zbog neizvršenog prvog obećanja, da će odvoz otpada po novom modelu krenuti najkasnije početkom listopada (prije toga je bio najavljen rok 1. listopada). Budući da je tek sada raspisan javni natječaj, nakon čijeg završetka treba proći zakonski rok za žalbe, pa tek nakon odabira dobavljača i potpisivanja ugovora počinje teći rok nabave spremnika, a tek na kraju mogu se otvoriti gradilišta i može početi ugradnja tih spremnika (uz pretpostavku da je javni natječaj za izvođača radova već proveden i da je izvođač odabran, te da je sva projektna dokumentacija već spremna, u što iskreno sumnjam)....svakom tko se ikada bavio izgradnjom i javnom nabavom je potpuno jasno da ova priča ne može završiti tijekom ove godine. Ali kako to objasniti nekome tko do preuzimanja ove funkcije nije imao niti jednog jedinog dana radnog staža.....

MO
morskilav
15:28 22.08.2022.

Mislim da je to bačeni novac. S obzirom da ih nitko neće prazniti, kao što i sada ne prazne kante, bilo bi puno jeftinije da samo iskopaju rupe u koje će građani bacati smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije