Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tesla - Genij za budućnost

Zagreb do ponedjeljka slavi rođendan slavnog izumitelja, sutra velika svečanost u Esplanadi

Zagreb: Projekcija lika Nikole Tesle na  fontanama povodom njegove 165. obljetnice rođenja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
09.07.2022.
u 16:00

Večeras od 19 do 20 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na programu je multidisciplinarna predstava „Magnetsko polje igre“.Večeras će na zagrebačkim fontanama tradicionalno biti i projiciran lik Nikole Tesle.

Nikola Tesla izumitelj je koji je rođen u skromnom ličkom selu, u noći dok je sijevala grmljavinska oluja. Danas je prepoznat kao jedan od najvećih izumitelja u posljednjih nekoliko stotinu godina pa ga se slavi u cijelom svijetu. Slavi se njegov rođendan i u Zagrebu i to kroz manifestaciju nazvanu "Tesla&friends", a koja traje sve do ponedjelja. Organizira ju udruga Nikola Tesla – genij za budućnost, a program koji je dana nastavlja se sutra i u ponedjeljak. 

Večeras od 19 do 20 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na programu je multidisciplinarna predstava „Magnetsko polje igre“.Večeras će na zagrebačkim fontanama tradicionalno biti i projiciran lik Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća u kojem će sudjelovati predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, glazbenici Lela, Lucia i Joe Kaplowitz, a bit će dodijeljene i nagrade školarcima – mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost. Program će završiti performansom „Tesline bijele golubice“. 

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održat će se dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije. Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića te Lele Kaplowitz i Joea Kaplowitza u sklopu svečanog programa održat će se i kratka panel rasprava na temu Pametni i inovativni gradovi. U raspravi će sudjelovati Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, mr. sc. Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel-Tom, Ana Marija Sanader iz tvrtke Kristalna ideja i Snježana Turalija, vlasnica obrta GREENiKA poslovno savjetovanje.. 

Panel rasprava u Esplanadi uvod je u ovogodišnju konferenciju Tesla u Zagrebu koja će se na temu Pametni i inovativni gradovi održati 12. srpnja od 10 do 16 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na konferenciji će sudjelovati Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, a izlaganja će održati dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ana Marija Sanader iz tvrtke Kristalna ideja d.o.o., Snježana Turajlija vlasnica obrta GREENiKA poslovno savjetovanje, izv. prof. dr. sc. Maja Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i  mr. sc. Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel-Tom. Nakon prigodnih izlaganja na konferenciji će biti održana i panel rasprava na temu „Održivim gospodarenjem do čistog okoliša Grada Zagreba“ u kojoj će sudjelovati Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, Jagoda Divić, savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori , Ivan Jurešič iz tvrtke Ponikve eko otok Krk, predstavnik Grada Zagreba i izv. prof. dr. sc. Maja Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

    
Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu) otvorena su i besplatna za građane. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:48 10.07.2022.

Kada je trebalo braniti, Ličani su minirali Teslin spomenik i devastirali njegovu kuću. Koji su to primitivci koji su našli vremena usred Domovinskog rata s teško dobavljenim oružjem minirati okolo spomenike. A danas, gdje su danas te rakijaške junačine daa ovdje opišu svoj poduhvati kako su "hrabro riješili i spomenik i kuću". Nije se miniralo samo Teslu, skoro nema mjesta u Dalmaciji da nisu minirani spomenici iz borbe protiv okupatora, na kojima su bila ispisana imena djedova tih junačina. Trebalo je imati građanskog poštenja i zaustaviti to bezumlje uništavanja spomenika. I zašto Tesla, što je to on bio skrivio? Taj odnos prema Tesli bio je i ostao naša sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije