Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miris dobrog štiva

Vraćaju se knjižare: 'Nije lako, ali zasad ide solidno'

knjižara
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
17.08.2017.
u 10:16

Kompanije koje su preuzele prostore bivšeg Algoritma MK, uključujući one u Areni i City Centeru One, zadržale su i njegove zaposlenike

Prije, dok smo imali knjižaru na Jelačićevu trgu, ljudi su govorili: “Nađemo se kod Znanja”. Nakon sedam godina, napokon smo se vratili u Zagreb – govori nam direktor te nakladničke kuće Zvonimir Čimić vodeći nas u obilazak nove knjižare.

Koncept ostao sličan

Miris dobrog štiva u Gajevoj, u hotelu Dubrovnik, gdje je do prije nekoliko mjeseci bio Algoritam, jučer se opet osjetio. Mnoštvo posjetitelja već od ranog jutra defiliralo je knjižarom koja konceptualno podsjeća na bivše “stanare”.

knjižara
1/8

– Nismo puno toga promijenili jer smatramo da su i koncept i ponuda naših prethodnika bili kvalitetni, ali je knjižara propala zbog spleta nekih drugih okolnosti i poslovnih odluka. Na našim su policama zastupljena djela domaćih autora i drugih relevantnih hrvatskih izdavača, ali i dalje smo posebni po multimediji, “gamingu” te širokom asortimanu strane knjige – pojašnjava Čimić. Svi koji, primjerice, ne žele čekati prijevode, u Gajevoj mogu pronaći hit knjige Elene Ferrante, Tolkiena i posebna izdanja J. K. Rowling na engleskom. Da prostori Algoritma MK ne propadnu, a knjižarska mreža u Zagrebu ne bude zapuštena, osim Znanja pobrinuli su se i Menart te tvrtka Hoću knjigu. Pozitivno je i to što su sve tri kompanije zadržale radnike propalog lanca. Menart je u bivšem Algoritmu u Avenue Mallu prije dva mjeseca otvorio svoju prvu multimedijsku knjižaru, dok je tvrtka Hoću knjigu u lipnju i srpnju preuzela prostore u Bogovićevoj 5, Arena centru i City Centeru One West. Potkraj rujna trebao bi profunkcionirati i Megastore, nekoć poznat kao Profilov, također u Bogovićevoj.

– Trudit ćemo se vratiti kulturu čitanja i učiniti knjige i čitanje ugodnim i zabavnim. U biznis smo krenuli nakon što su kolege prodali svoje udjele u dvije uspješne tvrtke jer smo vidjeli priliku da se u tom sektoru nešto napravi – kaže Matija Fojs, suvlasnik knjižara Hoću knjigu.

Ništa bez stripa

U Menartu, pak, kažu da im je glavna prednost izvrsna ponuda multimedije – “gaminga”, filma, glazbe, društvenih igara...

– Vratili smo sve nakladnike knjige i stripa te proširili ponudu na području domaće i strane knjige. Nije lako, treba proći određeno razdoblje da se knjižara stabilizira, ali zasad je solidno i sigurni smo da ćemo je uspjeti dovesti na tu razinu da bude jedna od najboljih u Hrvatskoj – ističe Emil Kolanović iz Menarta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije