Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stopirani radovi

Zadnji natječaj za novi izgled Britanca bio je raspisan 1997. godine

04.10.2016., Zagreb - Na Britanskom trgu nastavljeni su radovi njegove rekonstrukcije. U planu je izgradnja kruznog toka s fontanom. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL
03.11.2016.
u 22:09

Uređenje se nastavlja uskoro jer je dozvola izdana 31. listopada

Iako su radovi na Britanskom trgu započeli još sredinom srpnja, Grad Zagreb je tek prije tri dana “osigurao” pravomoćnu građevinsku dozvolu!

Nekoliko mjeseci kašnjenja kao i nepostojanje glavnog projekta za uređenje kružnog toka i fontane na Britancu, razlozi su trenutne zabrane radova, izdane od Ministarstva graditeljstva čiji su inspektori izašli na teren nakon što je USKOK izuzeo dokumentaciju iz Zavoda za zaštitu spomenika i kulture. Iz USKOK-a potvrđuju da su izuzeli dokumentaciju i istražuju slučajeve, no radovi bi se na Britancu mogli vrlo brzo nastaviti. Tajna je upravo u nedavno izdanoj dozvoli.

Fontana nije planirana

– Grad Zagreb 31. listopada izdao je pravomoćnu građevinsku dozvolu, koja obuhvaća i katastarske čestice na kojima je inspekcija postupala te će slijedom te nove činjenice građevinska inspekcija obaviti nadzor i, ako su se stekli svi zakonski uvjeti, gradilište će biti otvoreno – poručili su iz Ministarstva. No najveći grijeh u slučaju Britanca skriva se u činjenici da je 1997. godine Zagreb posljednji put usvojio arhitektonski natječaj za uređenje, no njega se u trenutačnoj obnovi ne pridržava nitko. Stoga brojnim stručnjacima nije jasno kako je sada angažirana Loredana Stunić iz studija Elle, koja uz ovaj projekt, priprema i uređenje Trga žrtava fašizma koji je samo još jedan od projekata, kako neslužbeno doznajemo, koji je od pročelnika Novaka dobio zeleno svjetlo protivno mišljenju konzervatorica iz Zavoda. Iako ni Stunić nije predvidjela fontanu, već je nju za obilaska početka radova “vizualizirao” gradonačelnik Bandić, Stunić, za razliku od drugih smatra, da je na Britancu riječ o dodatku prometnom rješenju.

Sami svoji projektanti

– “Prometaši” su konstruirali rotor, a zelena površina s nasadima koja se planira postaviti umjesto parkirališnih mjesta samo je nadogradnja. Osim toga, intervencija nema veze s Britanskim trgom, ona se odvija sjeverno od trga prema Radničkom dolu – kazala je. Da nije bilo natječaja od 1997. godine, potvrdili su i iz Društva arhitekata, no pitanje je ne samo zašto natječaj nije raspisan za trenutačnu intervenciju već i po kojim je kriterijima odabrano baš ovo rješenje. Rješenje koje, usput, nitko iz arhitektonske struke nije ni vidio, pa ni arhitekti Jesenko Horvat, Tihomir Jukić, Krunoslav Šmit i Azra Suljić, koji su 1997. godine izradili pobjednički projekt.

– U sklopu natječaja izrađivali smo urbanističko rješenje šireg prostora. Fontana je svojevoljna intervencija i nema uporište ni u kojem projektu. Taj je prostor zaštićen i prevrijedan da bi se tamo stavila tipska fontana – kazao je Jesenko Horvat.

Komentara 2

2X
2Xgeneral
11:30 06.11.2016.

koliko je matan miki devastirao zagreb i koliko je para ulupano ( muzej moderne umjetnosti, muzička akademija ) ispisat će u memoarima koje će pisati u remetincu. da l isaniraju i zgradu do akademije koja se počela urušavati kada je miki blagoslovio poćetak gradnje muzičke akademije.

TV
tvrdapixa
11:10 06.11.2016.

Zagreb zaista ima vrhunske prometne stručnjake. Manja raskrižja uporno su rješavali skupim semaforima, da bi se sad konačno sjetili jeftinijih i efikasnijih rješenja - kružnog toka. Trebalo im je samo 50-tak godina da im dojde iz r.ti u glavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije