Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled s prozora

Zadnje godine života Stjepan Radić proveo je u ovoj kući

14.05.2016., Zagreb - Kuca u Hercegovackoj ulici 131 gdje je zivio i nakon atentata u beogradskoj skupstini i umro Stjepan Radic. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
16.05.2016.
u 12:00

U kući je i preminuo od posljedica atentata u beogradskoj skupštini, i danas u njoj živi obitelj Radić

Metalni samovar star više od osamdeset godina i danas izgleda kao nov.

Gotovo se i ne primijeti da ga je nekad, i to prilično često, koristio Stjepan Radić za svoje svakodnevne čajanke. Osobni predmet hrvatske političke ikone u borbi za prava seljaka i radnika te slobodu hrvatskog naroda sada je samo muzejski primjerak. No već desetljećima stoji u istoj kući obitelji Radić u Hercegovačkoj ulici. Danas ga čuva Stjepanov praunuk Berislav, koji koristi isti životni prostor koji je koristio i njegov predak, uživajući u pogledu koji puca na obronke Sljemena.

Prezime Radić bilo je nepoželjno

– Pravih svjedoka tog vremena nema. Moj otac, također Stjepan, rođen je tri mjeseca nakon smrti svoga djeda, preminulog od posljedica ranjavanja u beogradskoj skupštini. Ono što znamo zabilježeno je u zapisima moje prabake Marije. Prezivati se Radić u vrijeme prošlog sistema nije bilo osobito poželjno, pa su nama, djeci, malo pričali o obiteljskoj povijesti. I tako se dosta sjećanja izgubilo – priča Berislav Radić, dodajući kako u zapisima njegove prabake nema spomena o kući u Hercegovačkoj 131. No zato postoje crno-bijele fotografije koje se čuvaju u državnim arhivima, a na kojima se Stjepan Radić vidi kako sjedi na balkonu iste kuće, u koju se sa suprugom doselio 1920-ih godina. Prije toga, priča Berislav Radić, živjeli su na uglu Domjanićeve ulice. Stjepan je u sobi u prizemlju kuće u Hercegovačkoj i preminuo, mjesec i pol nakon atentata.

– Doveden je iz beogradske bolnice i činilo se da se dobro oporavlja te da rana zacjeljuje, no ne zna se što se dogodilo da je na kraju pradjed ipak umro – kaže Berislav, koji odmah pored nekadašnje Stjepanove postelje radi na pisaćem stolu. Ono što je danas radni prostor Berislava Radića, ujedno je i svojevrsna spomen-soba njegova pradjeda, ali i oca, svjetski poznatog pijanista. Stoji ondje biblioteka hrvatskog političara, no i mnoge nagrade pijanista, kao i njegov klavir.

Mozak i srce izgubljeni

Nakon što je Stjepan umro, supruga Marija preselila se kćeri Miri u Mihanovićevu, a kuća u Hercegovačkoj trebala je postati muzej. Radići se u nju vraćaju tek 1950-ih i u njoj su i danas. Čuvali su u kući Stjepanov mozak i srce, koji su konzervirani prilikom obdukcije.

– Obitelj je smatrala da spomenuti organi pripadaju hrvatskom narodu, pa se činilo primjerenim da budu u Hrvatskom seljačkom domu, ali su tijekom prenamjene doma nestali i otad im se gubi svaki trag – ispričao je Berislav Radić.

Komentara 2

SC
schwertransport
13:06 16.05.2016.

A gdje sad stanuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije