Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazba u centru

Za svoje izvedbe dobivaju novac, kolače, ruže, jogurt...

ulični svirači (1)
Foto: Mateja Šobak/VLM
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
22.04.2013.
u 10:00

Svirke na ulici mogu se čuti na svakom koraku, od Gajeve, Cvjetnog, Tkalče, pa sve do Tomislavova trga

Ljetno vrijeme na ulice grada ponovo je izmamilo jedan od najljepših i najstarijih ukrasa Zagreba, ulične svirače. Prepunim Cvjetnim trgom i ovog će se ljeta širiti zvukovi jazza, nekoliko koraka dalje, u Gajevoj, šetači će moći uživati u zvukovima klasike, a zažele li se dobrih starih zagrebačkih pjesama, naći će ih u jednoj od najautentičnijih ulica Zagreba, u staroj Tkalčićevoj.

Bolje nego sjediti doma

– Na ovome mjestu sviramo već treću sezonu. Zarada nije velika, ali bolje i to nego da sjedimo doma besposleni – objasnio je Pavle Jovanović koji s još trojicom prijatelja svira na uglu Bogovićeve i Cvjetnog trga. Pavle na gitari, Ivar na kontrabasu, Borko na bubnjevima i Grgur na saksofonu sviraju isključivo jazz, a upravo na svom standardnom uglu dobili su i najbolje gaže.

– Zapazio nas je jedan Austrijanac koji nam je sredio čak nekoliko svirki – rekli su dečki te dodali da nikad nisu imali problema s prolaznicima, a ni loših reakcija na glazbu. U svirci ih najviše, priznaje Ivar Križić, ometaju djevojke koje prolaze Cvjetnim, ali u kutiji u kojoj skupljaju novac, nažalost, nikad ih nije dočekao ni jedan njihov broj mobitela. Našli su, međutim, sve vrste europskih valuta, gumbe, spajalice...

Sve to, ali i bombonijerom, krafnama, ružama te kutijom cigareta sviranje su prolaznici platili dečkima iz Gajeve. Trojica na violinama izvode najpoznatija djela različitih skladatelja već treću godinu zaredom.

U Tkalči 14 godina

– U najboljem danu zaradili smo 800 kuna u dva sata, a u najgorem samo 20 kuna cijeli dan. Sve ovisi o raspoloženju ljudi – objasnio je jedan od svirača, umjetničkog imena Johnny. Da se ne zarađuje kao nekad, potvrdio je i Vilko Galović, koji u Tkalčićevoj svira već 14 godina.

– Ako u dva sata zaradim 100 kuna, sretan sam – ispričao je Galović te se s nostalgijom prisjetio vremena kad mu se u kutiji znalo naći i novčanica od 50 pa i 200 kuna. Dobije i jogurt, kolače, banane, ali kaže da je sve to nagrada za trud, a posao ne bi nikad mijenjao.

>>Vure i ulični svirači privlače turiste u Zagreb

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije