Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za struju Zagrepčani duguju 49 milijuna kuna

Istražili smo kako Zagrepčani plaćaju režije, žive od prvog do prvog i plaćaju tek nakon opomene
29. ožujka 2013. u 10:55 0 komentara 26 prikaza
anketa (1)
Foto: L.K.
Pogledajte galeriju 1/8

Prošlogodišnji porast cijena struje, vode i plina kao i brojnih drugih komunalnih usluga doslovno su blokirali kućne budžete građana!

Mjesečni računi koji im pristižu za komunalne usluge koje jamče osnovni životni standard, građani plaćaju s minimalno dvomjesečnom odgodom jer novca nemaju.

Prosječno dužni dvije rate

U kratkoj anketi koju smo proveli, naši sugrađani složno su poručili – iznosi koje plaćaju za vodu, struju i plin nepodnošljivi su im, a istraživanja na koja se pozivaju sindikalci su jasna – 70 posto prosječne plaće građani troše na podmirenje mjesečnih režijskih troškova.

I nema im nikakve pomoći – jer neplaćeni računi u konačnici završavaju ovrhama i blokiranim računima, a oni odgovorni, kako tvrde sindikalci i sami građani, ne čine ništa – osim što nameću još više cijene. Primjera radi, na području Elektre Zagreb s posljednjim danom veljače ukupno dugovanje kupaca u kategoriji kućanstva doseglo je 49,560.809 kuna, a Zagrepčani su u prosjeku Elektri ostali dužni dvije neplaćene rate. Do sredine ožujka nisu plaćena 373.252 dospjela računa i akontacije za električnu energiju, uključujući u tu brojku i one račune koji nisu plaćeni do datuma dospijeća u tome mjesecu.

– Komunalne usluge drastično su poskupjele i za to nema nikakva opravdanja. Ljudima se jednostavno urušava životni standard. Komunalne usluge cijenom moraju biti dostupne svima. Pa zar se baš nitko ne pita kako komunalije plaćaju umirovljenici kojima više od pola mirovine odlazi na te osnovne račune. Pa što jedu? To, čini se, nikoga ne zanima – oštra je u svome komentaru Jadranka Kolarević iz udruge Potrošač.

Dugovi se gomilaju

Poručuje da zbog nesposobnosti vođenja komunalnih poduzeća kaznu plaćaju građani višim i preskupim naknadama. A glavno gradsko poduzeće Holding, odnosno njegove podružnice, uskoro će na adrese građana odaslati opomene i ovrhe, baš kao što to čine svake godine. Tako je za razdoblje od 1. srpnja 2011. do 30. lipnja 2012. godine pokrenuto ukupno 23.880 ovršnih prijedloga zbog neplaćenih računa Čistoći, dok je 20.678 ovršnih prijedloga odaslano zbog neplaćenih računa za vodu.

– Kad se obračunava razlika, uvijek kasnim s plaćanjem struje i plina. Rasporedim što mi je bitnije i onda nekako otplatim na rate. Sad zadnji mjesec još nisam platila, nema se – iskrena je trgovkinja Ivka Valent. Dugovi se gomilaju i na osnovi pričuve za koju Zagrepčani ukupno duguju 116,900.819 kuna. 

– Od ukupnog iznosa dugovanje za prošlu godinu je 45,032.147 kuna – poručuju iz GSKG-a. Sve veći dugovi problem su koji nitko ne smije ignorirati, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

– To je naša realnost i ide prema gorem. Sve je poskupjelo, a prihodi ili stagniraju ili su manji – kaže Sever.

ZAGREB ima 304.681 kućanstvo STRU

ZAGREB

ima 304.681 kućanstvo

STRUJA

49,560.809,00 kn dugovanja

BEZ STRUJE

2142 kupaca

PRIČUVA

45,032.000,00 kn dugovanja

VODA

20.678 ovrha

ODVOZ OTPADA

23.880 ovrha

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.