Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrbani

Za školu sa 60 problema svaki se mjesec plaća 800.000 kuna

04.10.2016., Zagreb - OS Alojzija Stepinca, Palinovecka 42, Vrbani III.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
06.10.2016.
u 16:00

Strahuju da će dogodine morati uvesti treću smjenu nastave jer će imati 40 razreda, a raspolažu sa samo 17 učionica

Djeca bez učionica, učitelji bez zbornice, dvorana bez dozvole, igralište bez podloge. Ulaz bez portafona, videonadzor izvan funkcije. Jedina je to škola kod koje se ne vijori zastava jer postolje za nju jednostavno nije napravljeno, a da bi se zagrijale prostorije u koje će đaci sjesti, ne može se zaposliti običan ložač jer se među gumbićima i ekranima potpuno digitalizirane kotlovnice jednostavno ne može snaći.

Dobili “crno na bijelo”

To su tek neki od 60 nedostataka Osnovne škole Alojzija Stepinca na Vrbanima iz elaborata koji su roditelji financirali iz vlastita džepa ne bi li mogli, crno na bijelo, Gradu pokazati s čime se svakodnevno susreću njihova djeca u “jednoj od najmodernijih škola u gradu”. Da joj taj pridjev nikako ne pristaje, roditelji su znali još otkako je sagrađena prije tri godine. Već u prvim danima njena rada nedostaci su se počeli uočavati, a roditelji, baš kao i ravnateljica, upozoravati na probleme.

– Unazad tri godine Grad se upozoravalo na školu koja ne samo da ima arhitektonskih nedostataka, te onih kod samog izvođenja radova, nego je i potkapacitirana. Trenutačno je u njoj 650 đaka, a rađena je za njih 480, odnosno ima 17 učionica. Vrtić koji se nalazi do škole ove je godine imao stotinu djece previše, odnosno ona su se upisivala u vrtiće po drugim kvartovima ili u one privatne, i računice su da će sljedeće godine za upis u OŠ Alojzija Stepinca biti šest prvih razreda. Koje je rješenje, zaista ne znam – objasnio je Samir Vreto iz Mjesnog odbora Vrbani te dodao kako je Grad na sva upozorenja reagirao tek kad je gradonačelniku Milanu Bandiću na Skupštini uručena peticija roditelja i fotografije stanja škole. Činjenica da se svaki mjesec sljedećih deset godina plaća više od osamsto tisuća kuna kredita baš za tu školu, dotad nikoga nije bilo briga.

Odredio rok od dva mjeseca

– Prošli mjesec, kad se čitava podloga s vanjskog igrališta ogulila, zamolili smo zastupnike iz svoje stranke koji su u Skupštini da “poguraju” školu jer više nismo znali što i kako – kazao je SDP-ovac Vreto. Ravnateljica škole Karmen Lukinac Petrinec pokušavala je ne samo pismeno već i usmeno upozoriti na brojne nedostatke. Još prošle je godine, prilikom obilaska novih škola i vrtića u organizaciji Društva arhitekata Zagreb, detaljno arhitektu škole pokazala svaki njen dio s manama, a prošlog je tjedna i gradonačelniku Milanu Bandiću, dok je obilazio četvrt u kojoj je škola, rekla kako se u takvoj ustanovi više ne može raditi.

– Nadam se da će se sve riješiti u skoro vrijeme – kratko nam je rekla ravnateljica K. Lukinac Petrinec, odmah nas i uvjeravajući da je novi “gaf” u školi, puknuće vodovodne cijevi koje se dogodilo u ponedjeljak, već detaljno sanirano. U međuvremenu, teče rok od dva mjeseca, koji je pri obilasku škole prošlog tjedna dao Bandić, kako bi se otklonili svi problemi “najmodernije” škole

Nitko nije očekivao toliko problema od potpuno nove zgrade – kazala je Svjetlana Čolović, čiji sin pohađa OŠ Alojzija Stepinca. Upravo njeno dijete jedno je od “privilegiranih” jer nastavu ne sluša u zbornici ili na podu dvorane.

– Na ljeto smo mislili da će problem biti potencijalno ukidanje boravka za niže razrede, a čini se da ćemo se sad boriti s tim hoće li učenici stati u školu uopće – rekla je Svjetlana Čolović, a predsjednik Mjesnog odbora Vrbani Nikola Fabrio objasnio kako se upravo kod škole planira gradnja još nekoliko zgrada. Budući da se radi o kvartu s uglavnom mladim obiteljima, ne može se ni pretpostaviti koliko bi djece za nekoliko godina trebalo krenuti prvo u vrtić, a zatim i u školu koja se nalazi odmah do osnovne. Već sljedeće školske godine u OŠ Alojzija Stepinca trebalo bi biti četrdeset razreda, a sedamnaest je učionica.

– Neće biti drugog rješenja nego i treća smjena nastave – kažu roditelji te upozoravaju kako će jedna od najnovijih škola u gradu tako postati jedna od njih tek nekoliko koje u Zagrebu nastavu provode u tri turnusa. Cilj Gradskog ureda za obrazovanje, podsjetimo, jednosmjenska je nastava u svim zagrebačkim školama do 2018. godine. Kako će se ta ideja provesti na Vrbanima još uvijek nije odlučeno, a roditelji kao jedino rješenje vide zakup dodatnih prostora u blizini škole kako bi se u njima provodio dio nastave.

Komentara 14

ID
idanemeth
18:07 06.10.2016.

Vrbani su mladi kvart, pun mladih obitelji i djece, trebao je nagrađivani arhitekt Mateković to drugačije posložiti.

PP
puf-pant
07:35 07.10.2016.

Cijeli vrbani 3 su tako napravljeni. Izvana sminka, a iznutra sto problema. Zagrebgradnja je napravila masu stanova bez da je postovala ikakva pravila. Pa mi u zgradi sa 8 katova i preko 10 stanova po katu imamo dva lifta i niti jedan nije teretni. Da o parkingu ni ne govorim. Kriminalni poslovi, mito i korupcija kod dobivanja dozvola, tako se kod nas radi. Ovi vrbani su ogledni primjer stanja u drzavi

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:02 07.10.2016.

Uobičajen cirkus u Bandopolisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije