Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za ilegalne objekte niži komunalni doprinos, naknada Jakuševčanima

Nove cijene: U 4. zoni doprinos 32 kune, u 3. zoni 50, u 2. zoni 81 te u 1. zoni 96 kuna
28. lipnja 2013. u 08:09 0 komentara 109 prikaza
jakuševec
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zagrepčani će sljedeći tjedan, 4. srpnja kada je sjednica Skupštine, doznati hoće li plaćati komunalni doprinos pri legalizaciji bespravno sagrađenih objekata prema modelu Milana Bandića. Naime, u prijedlogu stoji da će svi građani za komunalni doprinos u 4. zoni izdvajati 32 kune, u 3. zoni 50, u 2. zoni 81 te u 1. zoni 96 kuna.

Najpovoljnije svima

Oni koji su ranije predali zahtjev moći će također platiti po ovim, dosad najpovoljnijim cijenama. Iako SDP-ovci neće podržati odluku, Bandić je osigurao većinu u Skupštini pa će ta odluka biti izglasana. Zagrepčani će tako umjesto po sadašnjem pravilu, kojim su bili oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa za 100 kubnih metara po članu domaćinstva i 200 kubnih metara po nositelju zahtjeva, plaćati po novim cijenama. 

– Naš je prijedlog bio pošteniji jer smo napravili razliku između sirotinje i onih koji su gradili vile. Sada će svi platiti istu cijenu – kazao je Davor Bernardić. 

Podjela na Jakuševcu 

Od sljedećeg tjedna odahnut će i stanovnici Jakuševca, odnosno dio njih. U Skupštini će im odobriti ponovnu isplatu novčane naknade za umanjenu vrijednost nekretnina zbog blizine odlagališta. Ipak, iako se prije govorilo da bi bilo pravednije naknadu isplaćivati po stanovniku, a ne kući, novac će međusobno podijeliti samo oni koji su se na Jakuševac doselili prije njegove sanacije. 

– Zašto sada svi građani u blizini odlagališta nisu obuhvaćeni ovom odredbom kada se nalaze u istom položaju kao i njihovi susjedi – pitao je na Odboru za kontrolu Davor Bernardić Bandićeve suradnike. Njihovim odgovorom da to nije moguće izvesti zbog zakonskih odredbi nije bio zadovoljan jer smatra da se problem nije riješio na kvalitetan način.

SDP-ovac Zvane Brumnić kazao je da je Bandić prije četiri mjeseca svjesno u Skupštinu slao nezakonite odredbe kako bi od Jakuševčana mogao dobiti glasove. Dodao je da SDP nikad nije bio protiv isplate naknade, no da ona nije bila u skladu sa zakonom i da je zato nisu mogli podržati.

>>Niže cijene parkiranja i manji komunalni doprinos

>>Starosjedioci na Jakuševcu dobit će milijun kuna naknade

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.