Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunalni redari u akciji

Zbog grafita na zgradi kažnjavaju stanare

23.05.2016., Zagreb - Procelje zgrade zasarano grafitima te su stanari dobili kaznu od komunalnog redara. Djurdjica Vlahovec, stanarka i bivsa predsjednica zgrade.    Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
27.05.2016.
u 13:29

Ispada da smo si sami krivi što su nam vandali išarali fasadu, ljutiti su u Savskoj 6. Navodno je razlog obračuna s devastiranim pročeljima održavanje Europskih sveučilišnih igara. No na meti su i objekti izvan središta

Da kazne za grafite moraju biti oštrije, zalažu se građani već dugo. Među njima je i Đurđica Vlahović, stanarka zgrade u Savskoj 6, čije je pročelje već godinama na meti. No, kada je tražila odlučniji obračun s grafitima, nije očekivala da će kazna stići – upravo njoj i njezinim sustanarima.

– Nevjerojatno je da Grad stanarima naplaćuje kaznu. Ispada smo si sami krivi i da su vandali naša odgovornost. Zar bismo mi trebali uspostaviti red kad Grad ne može? – kaže predstavnica stanara Đurđica Vlahović pitajući se zašto je baš ova zgrada kažnjena, kad je takvih u gradu bezbroj.

Još tri na Peščenici

Komunalni redar utvrdio je da su pročelja zgrade neodržavana i neuredna, čime je počinjen prekršaj odluke o komunalnom redu, stoji, između ostalog, u obavijesti koju su primili stanari, prema kojoj kazna iznosi od 5000 do 10.000 kuna te bi trebala biti naplaćena iz pričuve.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

– Prvo su nam ponudili mogućnost da se fasada očisti za 16.000 kuna, no mi toliko novca ne možemo izdvojiti – govori ova umirovljenica koja u stanu u Savskoj živi već 73 godine. Sjeća se, kaže, kako su grafiti problem već dugo, a fasada se čistila samo prije dolaska visokih stranih dužnosnika u Zagreb budući da se zgrada nalazi tik uz hotel Westin.

– Ali uvijek nam je ponovno unište – zaključuje stanarka te sliježe ramenima na pitanje misli li da postoji rješenje koje bi moglo zaustaviti grafitere.

Odluka o komunalnom redu predviđa novčane globe za počinitelje, a zakon tretira grafite kao kazneno djelo te propisuje čak i kaznu zatvora. No počelo se kažnjavati stanare.

– Ovo nam je bio prvi slučaj da je komunalni redar tražio uklanjanje grafita uz prijetnju novčane kazne, a u međuvremenu smo primili naloge za još tri zgrade – govore iz tvrtke Lind-Grad koja upravlja stambenim objektima.

– Nakon zaprimanja obavijesti, kontaktirali smo s redarom koji nam je rekao da je razlog održavanje Europskih sveučilišnih igara – objašnjava Iva Glavić Trkulja, predsjednica uprave Lind-Grada te ističe kako je obrazloženje nelogično jer se druge zgrade ne nalaze u centru, nego na Peščenici.

Odluka o komunalnom redu predviđa novčane globe za počinitelje, a zakon tretira grafite kao kazneno djelo te propisuje čak i kaznu zatvora. No počelo se kažnjavati stanare

A Grad je oštriji obračun sa šaranjem fasada najavio još lani, kada je u Skupštini donesen akcijski plan za sprečavanje vandalskog grafitiranja. Ipak, do danas se nije krenulo s njegovom konkretnom realizacijom, na što upozorava i Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a i član radne skupine za pripremu akcijskog plana.

Skidaju ih i vatrogasci

– Iako smo još prije nekoliko mjeseci s Gradskim stambeno-komunalnim gospodarstvom potpisali sporazum, s poslom nikada nismo krenuli – rekao nam je pak Jurica Kraljević, direktor tvrtke Pismorad, jedne od onih koje se bave uklanjanjem grafita.

A one uvredljive koji šire govor mržnje zasad skidaju – zagrebački vatrogasci. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih potvrdio nam je da Grad zove upravo vatrogasce kada se neki grafit treba skinuti što brže.

– Godišnje imamo oko 50 takvih intervencija, što nije veliko opterećenje za nas jer ih ukupno imamo 3500 – kaže Jembrih.

Komentara 29

Avatar NeNormalan
NeNormalan
14:20 27.05.2016.

Najbolje da se dopusti upotreba vatrenog oružja u svrhu fizičke zaštite objekata, ali i onda bi se komunalno redarstvo sjetilo da se ukop počinitelja mora platiti iz pričuve

Avatar Niškorist
Niškorist
16:30 27.05.2016.

To se lako reši samo nek daju 10 000 tisuća kuna onome ko prijavi crtača grafita !

VI
Vito
07:44 28.05.2016.

smogovci.bbb2 27.05.2016 u 16:22h ____________- Zaštitare???? __________ Policija se mora brinuti o redu i miru u Hrvatskoj. _______________ Što policija radi može se čuti kad motoristi pojačavaju zvuk motora dok jure gradskim ulicama. _________________ Komunali redari su "učinkoviti" svaki put kad vidite pseći drek na nogostupu ili zelenoj površini, a dokaz o njihovoj učinkovitosti je vidljivo i po fasadama. _______________ Najobičniji paraziti koji su se snašli i složili "zakon" o "neurednim zgradama". _______________ Za takvo kažnjavanje bi dobar odvjetnik mogao složiti protutužbu i oderati komunalnog redara na temelju klevete, budući stanari nisu sami uništili fasadu, a komunalni redari tako predstavljaju sudu tuđi čin divljaštva i uništavanja tuđe imovine ________ Time izravno vrijeđaju suvlasnike što potpada pod zakon o kleveti i namjernom vrijeđanju iznošenjem neistine pred sud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije