Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za EUniverzijadu Zagreb će dati barem 10 milijuna kuna

Iako je većina sportskih dvorana građenih za Univerzijadu 1987. u dobrom stanju, igre europskih studenata 2016. prilika su da ih se obnovi
07. lipnja 2013. u 09:43 0 komentara 4 prikaza
Veslanje, portal
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Europske sveučilišne sportske igre, koje će se odvijati u Zagrebu i Rijeci za tri godine, golem su ispit za akademski sport u našoj zemlji. Premda će 2016. naši studenti već “odavno” biti stanari Europske unije, kojom će se sigurno i lako kretati, na sportskom događaju koji će primiti, procjenjuje se, oko 5500 sudionika s barem 200 europskih sveučilišta, Zagreb i Rijeka ne bi smjeli kiksati.

Bit će i više sportova

Pogotovo se to odnosi na Zagreb, u kojem je još i te kako živo sjećanje na sretno ljeto 1987. i Zagija, koji je s Univerzijadom, studentskim igrama globalnog ranga, na kojima je nastupilo manje sportaša, tad očarao svijet.

– Europske sveučilišne igre europska su varijanta Univerzijade, a održavaju se od 2000. godine – napominje Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, zadužena za provedbu Igara. Napominje da će se u Zagrebu odvijati natjecanja u osam od ukupno 16 bazičnih sportova, a cilj je da se broj takvih sportova i poveća.

 – Broj sportova nije dokraja definiran, možda ih bude i 18, 20. Mi bismo željeli da ih je više, da dokažemo kako možemo podnijeti organizacijski i više – kaže Čustonja dodajući da će se taj detalj znati za šest mjeseci do godine dana. A dotad bi se morala zasigurno zatvoriti i financijska konstrukcija EUniverzijade. Troškovi su procijenjeni na 40-ak milijuna kuna, od čega bi 40 posto (18 milijuna) davali sami sudionici iz RH i Europe, dakle studenti i ostali. Svatko bi dnevno dao 40 eura, no pojedinačni trošak ovisi i o “trajanju” pojedinoga sportaša na Igrama.

Prepoznati potrebe

Grad Zagreb od spomenute bi se svote “isprsio” s oko 10 milijuna kuna, jednako kao i država, Rijeka bi dodala tri milijuna. Dobra je stvar što se ne bi trebali podizati novi sportski objekti, od kojih su neki upravo i građeni za 1987. No nije da im ne treba obnova.

 – Gradnja novih objekata nije bila uvjet za natjecanje, no ovo je velika prilika da se grad založi i iskoristi Europske studentske igre kao svoju promociju i da preuredi objekte, osvježi ih... Od one Univerzijade, osim Arene, nije bilo većih ulaganja u borilišta, ali vjerujem da će oni koji vode grad i gradski sport prepoznati i nove potrebe – ističe šef hrvatskog akademskog sporta.

>>Zagrebu i Rijeci Europska univerzijada 2016. godine

Prilika za kampus Borongaj Pri progla&s

Prilika za kampus Borongaj

Pri proglašenju domaćina Igara voditelj naše kandidature, plivač Gordan Kožulj kazao je da bi se i projekt gradnje kampusa na Borongaju uklopio u organizaciju. Očekuje se, pak, da će se i studentski domovi na Savi i Cvjetnom dotad također renovirati, barem ugradnjom klima-uređaja u svakoj sobi.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.