Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za čišćenje grafita daju milijun i pol kuna, ribat će se i petkom i svetkom

Grad sklopio četverogodišnji ugovor s Pismoradom i K.G.V.H. Ekom, kojim se predviđa i 240 hitnih intervencija, a očekuje se da će posla biti na površini velikoj kao tri nogometna igrališta
24. listopada 2019. u 22:30 5 komentara 826 prikaza
Uklanjanje grafita
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sve daj, ali vikendom me ne diraj – firme koje će po metropoli čistiti grafite Grad je odabrao, a izlaske na hitne intervencije uskladio s brojem radnih dana u godini. Točno 240, procijenili su u gradskoj upravi, trebat će urgentnih izlazaka na teren, ali kako su nam objasnili, nije to jer se šaračima subotom, nedjeljom i praznikom ne da haračiti po kvartovima, nego na temelju iskustava od prijašnjih godina.

žičara GRADSKA SKUPŠTINA ZET diže kredit od 450 milijuna kako bi se mogla završiti žičara

Moraju fotkati prije i poslije

Kako kažu u Gradu, izlazit će firme odabrane na natječaju i na petke i na svetke ako bude trebalo, na što su se i obvezale ugovorom, a uostalom, objašnjavaju nam na Trgu Stjepana Radića, sporazum su sklopili s Pismoradom i K.G.V.H. Ekom na četiri godine pa u principu ispada da se “hitne intervencije” očekuju otprilike jednom tjedno.

– Te su hitnosti uglavnom kad se na određenoj fasadi ili, primjerice, spomeniku pojavi nepoćudni natpis. Znalo je tu biti kukastih križeva, slova “u”, ali i prostih stihova, a u tim slučajevima mora se odmah reagirati – pojasnili su nam u gradskoj upravi, koja će u četiri sljedeće godine na grafite, odnosno njihovo pranje, potrošiti nešto malo manje od milijun i pol kuna.

Za tu će cifru tvrtke iz natječaja morati očistiti i antigrafitnim slojem premazati žbuku površinom jednaku gotovo dva i pol nogometna terena, a posla će imati i na betonskim te metalnim podlogama, kao i asfaltnim pa će u četiri godine zapravo “oribati” kvadraturu tri nogometna igrališta.

– Žbuka i kamen s kojih će se čistiti grafiti površine su 14.600 četvornih metara, a natpisa će se otamo rješavati tehnikom strojnog čišćenja – kažu nam u Gradu pa dodaju kako se taj tip uklanjanja grafita izvodi “strojem za hidrodinamičko čišćenje mekim medijem, usklađenim s mehaničkim svojstvima čišćene podloge”.

Bundeva OSVOJILA PRVO MJESTO Bundeva od 580 kilograma zapanjila brojne prolaznike

Ista površina predviđena je i za dvostruko nanošenje transparentnog silikonskog premaza, kao svojevrsna zaštita obrađene površine. “Tehnikom strojnog čišćenja” oribat će se i 3200 kvadrata metalnih, plastičnih i keramičkih površina, kao i 1100 četvornih metara asfaltne ili betonske podloge.

– Čišćenje grafita naručivat će se sukcesivno tijekom trajanja ugovora o javnoj nabavi pisanim narudžbenicama, a s uslugom su odabrane tvrtke obvezne započeti u roku ne duljem od jednog dana po njihovu primitku. S pružanjem usluge, pak, treba završiti u roku ne duljem od pet dana – u kojem se razdoblju treba izvršiti određeno ribanje piše u natječaju, a tvrtke koje su na njemu pobijedile moraju i o svakoj lokaciji na kojoj su bile izraditi izvještaj o čišćenju, u kojem se treba priložiti količina tretirane površine, kao i fotografije prije i poslije čišćenja.

U “ratu” već sve isprobali

Vrijeme kad će Pismorad i K.G.V.H. Eko posebno “stupiti na scenu” jesu trenuci poput onih koji su se događali prošle i početkom ove godine, kada su zašarani spomenik Franji Tuđmanu i bista Ive Lole Ribara.

Uklanjanje grafita OPET TAMO U Zadru već nekoliko dana stoji odvratan grafit. I nitko ga još nije maknuo

A sa samim šaračima Grad je “rat” objavio, podsjetimo, još 2015. godine, kad je imenovan poseban tim za provedbu netom donesenog Akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Zagrebu. Najavljeno je tada formiranje i posebne antigrafitne jedinice unutar Čistoće, koja će reagirati na hitne slučajeve, ali od tih svih posebnosti posebne “vajde” na kraju nije bilo.

Dvije godine poslije iz gradske su uprave objavili da su izradili mapu s 394 lokacije pošarane grafitima, s kojima će se promptno uhvatiti u koštac, a iste te 2017. stupila je na snagu i Odluka o zaštiti objekata od grafita, kojom se Grad obvezao sufinancirati čišćenje natpisa sa suvlasničkih zgrada. Kad smo u svibnju ove godine pitali koliko je fasada, uz sufinanciranje Grada, očišćeno, odgovor je bio nijedna, ali kazali su nam tada da je nešto novca otišlo na videokamere, točnije njih 25, koliko su postavili stanari ispred svojih zgrada ne bi li na licu mjesta uhvatili one koji žele vandalizirati njihovo vlasništvo.

Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • dvorskaluda:

    Pa prvo odvozite smeće u kojem se guše kvartovi. Može i mercedesima imoćana. A potom popravite opasno derutne mostove, popravite asfalt, rubnike, pokosite više travu po gradu, a onda o grafitima.

  • predator57:

    Pohvatati sve one koji pišu te grafite, i privesti i natjerati da oni to o svom tošku očiste. Jedino tako će im se stati na kraj.

  • alfich:

    Neka ih čiste oni koji su ih šarali, a ne djelatnici "Pismorada"i "K.G.V.H. Ekoma" !