Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogrešna računica

Za 1051 euro u središtu Zagreba može se kupiti samo kvadrat šupe

stanovi
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
05.10.2017.
u 13:45

Autori prijave za sjedište Europske agencije za lijekove uljepšali su i dijelove o znanju jezika te o skupoći života u hrvatskoj metropoli

Na pitanje kakvu nekretninu u centru Zagreba možemo naći za 1051 euro po kvadratu, agentica za nekretnine Lana Mihaljinac Knežević odgovorila nam je da za taj novac možemo dobiti samo kvadrat vlažnog i derutnog suterena ili pljesnive šupe. Na inzistiranje da za taj novac želimo kvadrat useljiva stana u samom centru, samo se nasmijala i odgovorila da se eventualno možemo vratiti u 1976. godinu, “jer su tada cijene bile takve”.

Danas samo u snovima ili u – službenoj prijavi kojom je Hrvatska nominirala Zagreb za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA). Jer u njoj piše da je Hrvatska, kada je riječ o prodajnoj cijeni stanova, “prva među članicama EU, s najnižom cijenom od 1051 euro po kvadratu”. Uz to stoji podatak da je riječ o prosječnoj cijeni za stan od 120 kvadrata u centru grada, no bez navođenja izvora informacije.

“Falšali” i s cijenom najma

– Ma nemoguće, to je smiješno. To definitivno nije prosjek, a ako i postoji takva nekretnina, onda je derutna ili ima neriješene papire. Ako želite neku funkcionalnu nekretninu, za tu cifru možete kupiti garažu – rekla je Mihaljinac Knežević iz Agencije Zagreb West, a njezine riječi potvrđuju i službeni podaci online oglasnika Njuškalo. Prema njegovu najnovijem istraživanju, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu je 1728 eura, a ako se gleda samo centar, onda je znatno skuplja i iznosi 2205 eura. Dakle, 1154 eura viša je nego što je navedeno u prijavi. Isti se podaci dobivaju i nakon pregledavanja oglasnika u kojem se stanovi kojima treba adaptacija mogu naći za 1000 do 1200 eura po kvadratu. Slijede oni useljivi, ali stariji i u lošijem stanju, dok se novije uređenima cijene kvadrata penju i iznad 5000 eura. Evidentno je da su podaci o cijeni nekretnina poslani u Europu apsurdni te je očito da u prijavi koju je Europska komisija već proglasila drugom najgorom po nepružanju konkretnih informacija o traženim kriterijima, ne samo da nedostaju podaci nego i da navedeni podaci nisu točni.

Tako je u nastavku prijave napisano da cijena najma stana u prosjeku stoji 592 eura mjesečno, no nejasno je za koju veličinu nekretnine i na kojoj lokaciji. Ako se ponovno gleda stan od 120 kvadrata u centru, za njega će se, prema istraživanju Njuškala, mjesečno u prosjeku trebati platiti oko 7500 kuna, što je opet gotovo dvostruko skuplje od navedenog u prijavi.

Gdje je najjeftinije?

No cijene nekretnina nisu jedini kriterij u kojem su autori prijave “uljepšali” stvarnost. Tako u poglavlju “multijezično okruženje“ piše da 96 posto građana dobro ili tečno govori engleski jezik. Ovaj put je kao izvor navedena agencija za istraživanje tržišta GfK.

– Istina je da smo proveli to istraživanje, i to 2014. godine, telefonski među 600 ispitanika. Međutim, treba naglasiti da se radilo o ispitanicima od 18 do 45 godina, što bitno utječe na shvaćanje rezultata. Također, to je njihova osobna procjena koliko se dobro služe jezikom – objasnila je Tamara Kraus, voditeljica društvenih istraživanja u GfK.

Autori prijave pozivaju se i na istraživanje Eurostata kada pišu da Zagreb među glavnim gradovima zemalja EU ima najniže životne troškove. Problem je što nije navedeno o kojem se točno istraživanju radi i iz koje je godine. Također, činjenica je da, prema većini istraživanja o troškovima života, bugarska i rumunjska metropola, Sofija i Bukurešt, slove za najjeftinije glavne gradove u EU, a prema nekima, ispred Zagreba su i Prag, Budimpešta, Bratislava..     

Komentara 15

DR
Draš
14:33 05.10.2017.

Šta kaki ova o 1976.,2000. si za 2000 DEM(1000 EUR ) mogao birati po centru kakvu nekretninu želiš ,iznad te cijene se valja ništa nije ni prodavalo(eventualno neki poslovni prostor ili teška eskluziva).

Avatar bujica
bujica
14:13 05.10.2017.

Pošto burek i jogurt?

AN
ante94
17:12 05.10.2017.

Da je Bandić sa svojim kumovima u gradu lagao? Nemoguće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije