Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološki muzej

Vučedolska golubica iz 3D printera putuje svijetom

Arheološki muzej
Foto: Jakov Novak
1/2
28.10.2014.
u 08:30

Građani danas i sutra mogu sudjelovati na predavanjima u muzeju gdje će isprobavati 3D skeniranje i printanje

Vučedolska golubica krenula je na put oko svijeta. U sklopu projekta ‘#DoveTales - Vučedolska golubica putuje s vama‘ svatko tko posjeti zagrebački Arheološki muzej može podići svoju kopiju Vučedolske golubice, a potom je njegov zadatak da je fotografira na nekoj svjetskoj lokaciji koju posjeti te sliku objavi na službenoj Facebook stranici projekta gdje se može vidjeti kako je golubica do sada već posjetila jadransku obalu, London, Barcelonu...Radi se o kopijama Vučedolske golubice isprintanim u Arheološkom muzeju uz pomoć 3D printera.

–Do sada su se 3D printeri koristili samo u strojarskoj struci i tehnologija je tek odnedavno postala dostupnija – objasnila je Ana Solter, voditeljica projekta izrade digitalne baze predmeta Arheološkog muzeja uz pomoć 3D skeniranja.

Projekt se provodi već tri godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Zagreba, a jučer je predstavljen građanima na ‘Danu 3D’ povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine.

– Cilj nam je napraviti virtualni muzej u kojem će građani putem interneta moći gledati cijeli opus muzeja, pa čak i one predmete do kojih se inače ne može jer su dodatno zaštićeni – rekla je Jacqueline Balen, ravnateljica Arheološkog muzeja.

Dubravko Gajski s Geodetskog fakulteta objasnio je pak da se svi predmeti mogu skenirati do najsitnijeg detalja, zahvaljujući novoj tehnologiji.

- Uz pomoć 3D printanja, skeniranja i fotogrametrije skenirani predmeti mogu se koristiti u edukativne svrhe, na njima se mogu raditi istraživanja bez da se oštećuju originali - poručio je Gajski koji će za sve zainteresirane sutra u 10 sati održati radionicu o Fotogrametrijskoj 3D izmjeri arheoloških predmeta.

Danas će se pak u 14 sati u muzeju održati radionica o 3D skeniranju i printanju kojeg će zainteresirani moći isprobati. Obje radionice su besplatne, traju četiri sata, a prijave se primaju na e-mail asolter@amz.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije