Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon poplave

Vodeni val prošao, ali novi problem su aktivirana klizišta

Poplava
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
14.02.2014.
u 09:40

Zbog poplave na Jarunu planira se postavljanje crpne stanice na savskom nasipu. O proglašenju elementarne nepogode raspravljat će s tek kada se voda povuče

Mještani Pokupskog i Pisarovine i jučer su strepili od novih valova vode koja je odsjekla dobar dio dviju općina. Cijelog dana prolazio je onuda vodeni val koji je iz Karlovca tekao prema Sisku.

Isplata šteta

– Ovako visokog vodostaja Kupe nije bilo već osamdeset godina. Na području Pokupskog i Pisarovine nema nasipa, no lokalni su stožeri aktivirani, postavljeni su zečji nasipi – kaže načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević. Radnici punionice mineralne vode Jamnice u Pisarovini jučer također nisu radili. Uprava je zbog poplave oko punionice zatvorila pogon iako voda nije doprla do unutrašnjosti. O proglašenju elementarne nepogode, kažu u Županiji, moći će raspravljati kad se voda povuče, a novca za naknadu štete u proračunu Vrbovca nema.

Foto: Jakov Novak

Foto: Jakov Novak/VLM

– Pomažemo u nužnim stvarima kao što je ispumpavanje vode iz podruma te njihovo isušivanje, a cisterne s pitkom vodom na terenu su od prvog trena – kaže gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović te dodaje da će i bunare isušiti i dezinficirati. Uputit će zahtjev Županiji za proglašenje elementarne nepogode, a isto će učiniti i Velika Gorica.

– Nakon eventualnog proglašenja, na teren izlazi povjerenstvo grada, utvrđuje štetu i onda ćemo odlučiti hoće li biti naknade od grada – kazao je Stjepan Kos, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Velike Gorice.

Hitna intervencija

No s obzirom na to da su dosad za poplave u 2013. i u 2010. godini isplatili 20 posto nastale štete, može se očekivati da će isplata biti, kazali su neslužbeno u Gradu Velikoj Gorici.

Uskoro se planira postavljanje crpne stanice na savskom nasipu, da se spriječi izlijevanje vode oko Jaruna. To je crpna stanica velikog kapaciteta, koja radi na struju i koja će otkloniti ovakve opasnosti. To se mora napraviti još ove godine

Tomislav Gažić

Hrvatske vode, centar za obranu od poplava

U Zagrebu je vodeni val splasnuo, ali aktivirala su se klizišta. Najviše na području Sesveta, Podsljemena, ali i na Aleji Bologne, gdje je nekoliko puta tijekom 2013. bilo odrona.

– Cijelu se noć strojevima odvozilo ono što se urušilo na prometnice. Većina je već sada prohodna, a do kraja dana sve će biti očišćeno. Čistoća je oprala ceste od blata, a mi ćemo i dalje raditi na sanaciji – poručio je direktor Zagrebačkih cesta Alen Gospočić.

Oko 40 centimetara vode povuklo se do četvrtka poslijepodne s poplavljenog Jaruna. Kako se ovakvo nešto ne bi ponovilo, uskoro se planira postavljanje crpne stanice na savskom nasipu.

– To je crpna stanica velikog kapaciteta, koja radi na struju i koja će otkloniti ovakve opasnosti. To se mora napraviti još ove godine – kazao je voditelj centra obrane od poplave u Hrvatskim vodama Tomislav Gažić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije