Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S poznatim u kvartu

Visio sam s ekipom na Štrosu, a prve grafite crtao u pothodniku u Vrapču

09.02.2017., Zagreb - Umjetnik Slaven Kosanovic Lunar.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
13.02.2017.
u 10:46

Slaven Kosanović Lunar odrastao je u centru, no sad živi na Trešnjevci i subotom se voli prošetati po placu

Iako je i godinama prije obiteljski balkon u Petrinjskoj oslikavao kredama, kada je kao osnovnoškolac prvi put uzeo u ruke srebrni sprej da bi označio granice zamišljenog ragbi-igrališta na Ribnjaku, Slaven Kosanović, poznat pod pseudonimom Lunar, shvatio je da su grafiti njegov odabir.

Nije bilo mobitela...

Centar je kvart u kojemu je ovaj začetnik street art scene odrastao. No on, kaže, nema značajke zatvorene cjeline pa granice kretanja u njegovim mlađim danima zapravo i nema. Volio je s ekipom biti na Strossmayerovu šetalištu, a omiljeni zidovi za oslikavanje bili su mu u dvorištu škola u Križanićevoj i Varšavskoj. Sa skejterima i bajkerima družili su se ispred Mimare i HNK, a na igralištu na Tuškancu igrali su košarku i slušali rap na kaziću. Nerijetko su se šetali Dubravkinim putom i Cmrokom, a znali su potegnuti i do Šestina.

– Uvijek nam je početna stanica bio Trg. Znalo se kada se kreće u omiljene klubove, Kulušić i Lapidarij, a oko bana i sata uvijek su se razmjenjivale kasete s najnovijim hitovima – prisjeća se Kosanović. Mobitele početkom devedesetih nisu imali pa se dogovori baš i nisu mogli mijenjati.

– Kad sam trebao nekog prijatelja, zvonilo se na portafon ili zvalo putem fiksne linije telefona – ističe Lunar.

Ne sviđa mu se što je u kvartu njegove mladosti nestalo puno starih obrta, a i broj automobila u centru povećao se do te mjere da mu je danas ipak srcu bliža Trešnjevka, gdje trenutačno živi s djevojkom Reom i sa psom Malim. Nema ljepšeg nego subotom se prošetati po Trešnjevačkom placu i kupiti jogurt koji ima okus koji pamti još iz djetinjstva.

S prijateljima danas zna navratiti i u lokal Pod starim krovovima na Gornjem gradu, popularnu gostionicu K Žnidaršiću iz dragog mu filma “Tko pjeva, zlo ne misli”. Sviđa mu se domaća atmosfera koju je osjetio i kod bake i djeda u Vrapču, još jednom kvartu koji je obilježio njegov život.

U tandemu s 2Fastom

Ondje su nastali i njegovi prvi grafiti i murali, još krajem osamdesetih, u pothodniku koji spaja Vrapče i Stenjevec. Oslikavao ga je uz prijatelja Krešimira Budena, poznatijeg pod nadimkom 2Fast.

– U djedovoj radionici pronašli smo boje koje smo iskoristili za crtanje na obližnjim zidovima. Djed Marijan popravljao je bicikle cijelom kvartu i uvijek je imao boje za felge i druge dijelove – prisjeća se Lunar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije