Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelina slavi kraljevinu

Vino u butelji i na stolu, a grožđe i čaša i u kosi

05.06.2015., Sveti Ivan Zelina - Vinari pripremaju izlozbu vina kontinentalne Hrvatske. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/4
06.06.2015.
u 10:15

Izložba kontinentalnih vina u Zelini se održava 47. put, a završava koncertom Teške industrije večeras u 21 sat

I inače jako posvećen vinogradarstvu, grad Sveti Ivan Zelina jučer i danas potpuno je u znaku vina, sommeliera, ali i gastronomskih specijaliteta. Naime, u Zelini se održava 47. izložba kontinentalnih vina Hrvatske, koja je svečano otvorena sinoć uz zabavni program i proglašenje najboljih vina u 12 kategorija, a nastavlja se danas uz cjelodnevni program u sportskoj dvorani.

– Na izložbi sudjelujem od 1993. godine i uvijek je jako uspješna – rekao je Branko Čegac, jedan od vinara koji i ove godine izlaže na izložbi. Napomenuo je i da tradicija u Zelini postoji, samo treba bolje promovirati vinogradarstvo, za što su odlične upravo ovakve manifestacije. A na izložbi je sudjelovala i vinarija Kos-Jurišić koja vinograde ima u Nespešu pokraj Zeline.

– Na izložbi izlažemo otkada je pokrenuta, moj otac je započeo tradiciju, što ga čini jednim od najstarijih izlagača, a mi smo nastavili posao – rekla je Đurđica Kos-Jurišić koja je s kćeri Klarom na sajmu prezentirala chardonnay, pinot sivi, pinot sivi rosé te kraljevinu Zelinu, autohtonu vinsku sortu iz Prigorja kojoj je tematski posvećeno cijelo večerašnje događanje uz predavanja i degustacije. A danas ujutro se održava program namijenjen isključivo ženama. Degustirat će se pjenušava pića, a organizirana je i modna revija. Od 16 je sati na rasporedu prezentacija zelinskih loparki i sira, a navečer se bira i zelinski kralj gemišta. Svi će posjetitelji tom prigodom moći sudjelovati u kvizu, a pobjednika, osim titule, očekuju i nagrade vinara.

Tijekom cijele će se izložbe na sajmu prezentirati i Udruženje obrtnika Sveti Ivan Zelina koje okuplja više od 300 obrtnika iz Zeline i okolice. Na izložbi tako prodaju ručno rađen nakit te prezentiraju keramičke rukotvorine, cvjetne aranžmane i licitare. Tema je, naravno, vezana uz vino, a posebnu je pažnju privukla mlada obrtnica, frizerka, koja je bila zadužena za ovogodišnje frizure sudionica i promotorica na izložbi. "Vinske frizure" s dodacima u kosi, poput čaša za pjenušac i grožđa bila su atrakcija prvog dana festivala.

– Kad dođe ideja, dalje je lako. Trebalo mi je oko sat vremena za jednu frizuru – rekla je Petra Knez koja je imala pune ruke posla. Manifestacija za koju je cijelu ručno oslikanu scenografiju smislio Ivica Propadalo završava večeras koncertom Teške industrije u 21 sat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije