Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrinjavanje otpada

Vijećnici Ivanić Grada proturječe Županiji i ne priznaju elaborat

Bangladeš smeće
AFP
25.05.2010.
u 13:47

Najskuplja lokacija, najlošija prometna povezanost, visoka razina podzemnih voda... Samo su neki od prigovora vijećnika Gradskog vijeća Ivanić Grada na elaborat Županije.

Najskuplja lokacija, najlošija prometna povezanost, visoka razina podzemnih voda... Samo su neki od prigovora vijećnika Gradskog vijeća Ivanić Grada na elaborat Županije koji kao najpovoljniju lokaciju budućega županijskog centra za gospodarenje otpadom, između njih sedam koliko su ih istraživali, ocjenjuje upravo Tarno u Ivanić Gradu.

– Kalkulacija cijena prijevoza u odnosu na druge lokacije upućuje na to da je lokacija Tarno najskuplja, jer se nalazi na rubnom dijelu županije te se naplaćuje promet autocestom – piše u dopisu ivanićgradskog Gradskog vijeća.

 Dalje navode kako elaborat, koji je za Zagrebačku županiju napravila tvrtka Oikon d.o.o. Institut za primijenjenu ekologiju, nije usklađen s Planom gospodarenja otpadom Ivanić Grada.

 – Za tu lokaciju uopće ne postoji mogućnost korištenja trenutačno postojeće prometne mreže, jer je tamo uska cesta na kojoj se ne mogu mimoići ni dva vozila – nadalje se opisuje u dopisu.

 Osim toga, u pismu se nastavlja da se cestom do odlagališta Tarno prolazi kroz četiri naselja čiji stanovnici već sad, tvrde vijećnici, prosvjeduju protiv mogućnosti da centar za gospodarenje otpadom bude u njihovoj blizini.

 – U elaboratu se nestručno obrađuje pitanje osviještenosti i senzibilnosti građana na problematiku zaštite okoliša te se čak može iščitati da je Ivanić Grad na periferiji županije, da smatraju kako je u našem kraju osjetljivost građana na ekologiju manja nego drugdje kao i da je manja obrazovanost – kažu vijećnici.

 U dopisu se spominje i mogućnost smrada koji bi dopirao iz centra za gospodarenje otpadom. Ipak, iz Županije već su objašnjavali da će centar za gospodarenje otpadom imati postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) iz koje je, po primjeru takvog centra u Celju, utjecaj na okoliš i smrad otpada, navodno minimalan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije