Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sidro i srce' novog centra

Vidikovac od 70 metara prva zgrada na “Manhattanu”

vidikovac
Foto: Getty Images
1/3
26.03.2019.
u 12:30

Tvrtka Ex Development iz Dubaija, koja postoji posljednjih pola godine, traži umjetnike i arhitekte da osmisle toranj.

Nije neboder od dvjesto katova, što si je prošlog tjedna uz Savu poželio gradonačelnik Milan Bandić, ali jest vidikovac koji bi se potencijalno mogao svrstati među 15 najviših građevina u državi. Upravo on bit će, kako stoji u pozivu umjetnicima i arhitektima, “sidro i srce masterplana mješovite namjene po kojem će se raditi novi centar grada”. Ili, drugim riječima, upravo oko tornja visine 45-70 metara koji će se smjestiti na području sadašnjeg hipodroma, radit će se “zagrebački Manhattan”.

Prvo mjesto 20.000 dolara

A poziv zainteresiranima za njegovo osmišljavanje prvi je konkretni potez projekta Grad u gradu, najavljenog prije nešto više od mjesec dana, a u sklopu kojeg bi se na 1,1 milijun četvornih metara na i oko Velesajma trebao smjestiti centar Novog Zagreba. Ideje o tome kako bi toranj trebao izgledati traži Ex Development iz Dubaija, tvrtka s manje od deset zaposlenih osnovana, prema podacima s poslovne mreže LinkedIn, prije otprilike pola godine.

Galerija - skica 'Manhattana' 

vidikovac
1/3

Opservacijski toranj, po kojem grad mora postati prepoznatljiv, treba imati pogled na Savu, a i na čitav Zagreb – piše u natječaju, u kojem se također navodi kako je važno da građevina ima samo stepenice i dizalo koje vode do vrha, nikakve “dodatne sadržaje”.

Za osmišljavanje budućeg “simbola Zagreba” umjetnici i arhitekti imaju do 10. travnja, a najbolje će se rješenje nagraditi s 20 tisuća dolara. Pogled na “stari dio grada i planinu u pozadini” bit će glavni adut budućeg tornja, koji će se, kako stoji u natječaju, nalaziti u novom centru hrvatske metropole, u kojem se, osim njega, planiraju još i “stambene zgrade, trgovine, uredi, ali i kulturni sadržaji”.

Prema samoj skici koja je priložena natječaju, odnosno na kojoj se vidi gdje je budući toranj pozicioniran, jasno je da se oko njega planira jedan od tri veća trga, maloprodajni bulevar ili ulica s trgovinama, jedan veći park te “zeleni spoj” s Parkom mladenaca. Također, unutar pojasa “Manhattana” zamišljena je i tramvajska pruga. Na natječaj reagiralo je već Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) koje kaže da se bi se prostor na kojem se planira prva građevina trebao popunjavati posljednji.

DAZ: Zaštićeno zaboravili

– Ona se postavlja se na hipodromsku stazu i inundaciju Save, a prostor je to koji se treba planirati tek nakon što se napravi urbana regeneracija velesajamskog prostora – kažu u DAZ-u pa dodaju da cijela intervencija sa skice negira zaštićeni sklop Velesajma kao kulturno-povijesne cjeline. Zamjeraju i što “povezivanje s okolnim prostorom zelenila nije ispravno planirano”, baš kao ni “povezivanje s prometnom infrastrukturom”. U Gradu jučer su nam neslužbeno rekli da za natječaj znaju, ali i da je to “okvirni plan” jednog od potencijalnih investitora u “Zagreb City”. 

Komentara 17

PU
puntar13
14:13 26.03.2019.

Ma niš od toga.

Avatar Sokol
Sokol
12:46 27.03.2019.

Pa lijepo je to zamišljeno, ali to se neće dogoditi jer milan bandić radi po principu 10 stvari obećaj i jedan ispuni. Pa on bi samo trpao sve prema centru a da ceste ostanu iste. nebi si mogao ni zamisliti kakva bi to bila gužva. Pa putovao bi od sigeta do zelenog vala sat i pol vremena

IG
Igi125
22:21 26.03.2019.

Znaci jos nemaju ni projekciju za toranj a kamoli za ista drugo. Sve mi se vise cini da ce od tog velikog projekta nastati jedan mali sa velikim nakaradnim tornjem, mozda malo preuredenim prostorom Velesajma i to je to. Ako na koncu i to bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije