Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlado svibovec iz dankovca

Videorekordere on popravlja već 42 godine. I uskoro će u mirovinu...

11.03.2016., Zagreb - Kvartovska patrola iz kvarta Dankovec. Vlado Svibovec.  DKS_56133937  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
15.03.2016.
u 20:00

Većini stanara u kvartu barem jednom je popravio uređaj, od TV-a do radija. Iz njegove su videoteke redovito posuđivali i filmove

Televizori, videorekorderi, daljinski uređaji, stari radiji, kasetofoni, linije, DVD playeri... U svojoj radionici Vlado Svibovec krije prava mala blaga.

Poznaje ga čitav Dankovec jer, kako i sam kaže, u njegovu kvartu ne postoji čovjek kojem barem jednom, u 42 godine rada, nije popravio makar jedan kućanski uređaj ili pak, od 1999. do 2005., iz njegove videoteke nije posudio makar jedan film. Elektronikom se, govori Svibovec, počeo baviti još kao srednjoškolac, a činjenica da dosta lako ponovno može osposobiti televizor ili radio privukla ga je da se time počne ozbiljnije baviti.

Ništa ne bacam, žao mi je. Čak ponekad još tražim i dijelove na e-bayu ne bih li ih osposobio što više

– Odradio bih svoje redovno radno vrijeme u firmi i onda došao u radionicu. To me opuštalo, a kako sam baš uživao u tome, otvorio sam prije 21 godinu svoj obrt – kaže vlasnik radionice za popravak elektroničkih uređaja koji će za mjesec dana u mirovinu. Priznaje, posao se više ne isplati.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Pojavili su se LCD televizori u kojima se, da bi se popravili, moraju mijenjati cijeli sklopovi, a ne samo cijev, kao kod starih prijamnika. Ti dijelovi često su skuplji od novog LCD-a pa se ljudi i ne odlučuju na popravak – ispričao je majstor te dodao da neke stvari, primjerice, adapteri za mobitele, uopće nemaju mogućnost da se otvore, pa ih se time ne može ni popraviti. Kvaliteta, međutim, kaže Svibovec, između stare i nove tehnologije, nemjerljiva je.

– Vidite ove televizore – pokazuje nam električar stare prijamnike u svojoj radionici. Crno-bijela “čuda“ iz 60-ih još su uvijek u potpunosti ispravna, baš kao i stari radioprijamnici na polici.

– Ništa ne bacam, žao mi je. Čak ponekad još tražim i dijelove na e-bayu ne bih li ih osposobio što više – kaže Vlado Svibovec koji s obitelji, priznaje, još uvijek povremeno pogleda pokoji film na videorekorderu. A pokvari li se njemu ili nekome od njegovih susjeda, i u mirovini će se, kaže, vrlo rado pozabaviti ponovnim osposobljavanjem mnogima omiljenog uređaja u kućanstvu.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:54 17.03.2016.

E moj majstore, lako je bilo zamijeniti cijev i naplatiti 300-400 dm kad su televizori koštali 2000 dm. Pa nije bilo ni potrebe mozgati glavu, matična ploča je širok pojam, što na matičnoj ploči je točno problem to se popravlja. Deda deda, smd, bga, za to imaš premalo znanja a preveliku dioptriju. Punjač se također može otvoriti ali treba znati kako, to što ti nigdje ne vidiš šaraf ili jednostavni način ne znači da se odmah odustane i kupuje novi. Sramota si svog posla, a ova zadnja rečenica da ćeš dakle "na crno" popravljati susjedima i prijateljima je u najmanju ruku podložno prijavi za tvoje dobro, da nebi bio nelojalna konkurencija nekome ko zaista zna raditi.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:57 16.03.2016.

Pa taj covjek ima mali muzej...kad samo vidim ove radije gore...kolko je to vredno...kad ode u penziju nek napravi mali muzej...ja bum prva dosla to pogledati...

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:04 16.03.2016.

Kaj videorekorderi jos postoje?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije