Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pečenje koje se ne propušta

VIDEO Odojak na Dolcu nikad skuplji. Kumica Mira otkrila nam je tajnu savršene pripreme

Zagreb: Mira Maljak daje recept za pripremu odojka
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
31.12.2021.
u 11:40

Kilogram odojka na Dolcu popeo se na 45 kuna. Košta više no pečeni, šale se kupci

Za Božić purica, za Novu odojak, drevno je hrvatsko blagdansko vjerovanje. A da je odojak dobrodošlo pečenje na novogodišnjem stolu jer donosi sreću i prosperitet potvrđuju nam i kumice s Dolca. 

-Svinja stalno nekaj ruje, ide napred pa donosi sreću, novac, zdravlje i prosperitet. A to je ono što nam svima treba u Novoj godini- objašnjava kumica Mira Maljak iz Kašine. Zbog toga je odojak svake Nove godine nezaobilazna delicija na stolu. Kupila je šest kilograma od poznanika iz Križevaca. 

31.12.2021., Zagreb - Mira Maljak iz Kasine, jedna od kumica na Dolcu daje recept za ispeci odojak. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

-Meso je friško, još jučer je trčkaral po dvorišću- hvali se Mira. 

Na Dolcu pak mnogi negoduju jer je kilogram domaćeg odojka na tržnici dosegao cijenu od nevjerojatnih 45 kuna po kilogramu. To je skuplje neg' pečeni, šale se kupci s kojima smo pričali. 

Razlog visokim cijenama odojka leži u poremećajima na tržištu koje je donijela pandemija, kao i klimatskim promjenama koje su ove godine uzrokovale velike hladnoće na proljeće i sušu u ljeto pa je stočna hrana i repromaterijal poskupio, a zbog toga najviše paše hrvatski svinjogojci. 

Sve više njih odustaje od uzgoja domaće svinjetine koja, kažu nam, cijenom ne može konkurirati onoj iz industrijskog uzgoja. Situacija je slična i u drugim državama EU. Njemačka je tako nedavno uvele telefonsku liniju za psihološku pomoć svojim stočarima koji su u sve većim problemima. 

Bez obzira na sve, domaća će se svinjetina jesti u slast u mnogim hrvatskim obiteljima, ako i na onom kumice Mire s početka naše priče. U videu koji slijedi poslušajte njene savjete za savršenu pripremu mnogima omiljene blagdanske delicije. Sretna nova i dobar tek!

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:59 31.12.2021.

Odojak je jedna strasna Rec! Mene podseti na stihove Skendera Kulenovića"sva tri ste mi na sisi ćapćala" i sledim se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije